Mi Hazánk: csendben visszatérnek a karlendítők

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy évvel ezelőtt több tagjától és szimpatizánsától határolódott el a Toroczkai László vezette Mi Hazánk. A sajtó által is dokumentált 2018-as, illetve 2019 eleji szakítás oka az újnyilas múlt, valamint egy neonáci karlendítéses fotó volt.

A három érintett (forrás: Walter Pál Péter  fb oldala)

A 24.hu beszámolója szerint mindez azt mutatta meg, hogy a törvényes kereteket betartó, ugyanakkor romák és melegek elleni gyűlöletbeszédet folytató szélsőjobboldali pártban vannak annyira radikális tagok, akiknek bizonyos megmozdulásai még a politikai korrektség tagadása ellenére sem vállalhatók fel a Mi Hazánkban.

  • Lantos János a Mi Hazánk elnökségi tanácsosaként működött. Korábban a paramilitáris, a Becsület Napja nevű neonáci esemény rendezvény rendszeres résztvevőjeként megismert Pax Hungarica szálasista-újnyilas mozgalomban is vezetőként tevékenykedett. 2012-ben például azt mondta, hogy „a nácik bukásával hosszú időre megpecsételődött Európa sorsa”. Emellett feltűnt az Erő és Elszántság nevű neonáci szervezetnél is, épp a 24.hu számolt be egy 2017-es tüntetésükről, ahol Lantos azt mondta, „lángolni fognak a migránstáborok”, illetve büszkék arra, „hogy az európai fehér rassz tagjai”. A megmozdulás Joseph Goebbels szavainak skandálásával zárult: „Ébredj, nemzet, tombolj, vihar!” (Ez egy 1943-as, totális háborút hirdető beszéd zárótétele volt a náci propagandaminisztertől.) Toroczkai László 2018 decemberében Lantos múltja miatt az ATV-ben magyarázkodott, majd leváltották tanácsosi posztjáról.
  • Walter Pál Péterről egy karlendítős fotó került elő a veszpresszo.hu oldalon. Egy társasággal ült egy asztalnál Mi Hazánk-matricák előtt, a többiek épp náci karlendítést mutattak be, amikor a kép készült. Walter ekkor a párt ifjúsági szervezetének, a Mi Hazánk Ifjainak a vezetője volt, a fénykép megjelenése után leváltották posztjáról.
  • A karlendítős fényképen szereplő Ábrahám Barnabás – Toroczkai ATV-s nyilatkozata alapján – ekkor még nem volt a párt tagja, és bár beadta tagsági kérelmét, a Mi Hazánk elutasította a fotó miatt.

A múlt év végére viszont mindhárman előrébb léptek a pártban, a korábbi szankciók ellenére.

24.hu

Címkék:Mi Hazánk

[popup][/popup]