Mezüze az amerikai alelnök irodájának ajtaján

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szűk körű ceremónia keretében szereltek fel egy fehér mezüzét az alelnöki rezidenciaként szolgáló Amerikai Egyesült Államok Haditengerészeti Obszervatóriumának ajtajára.

Az amerikai alelnök, Kamala Harris és férje, Doug Emhoff újból elsők lettek valamiben, mivel egy zsidó vallási jelképet, egy fehér mezüzét raktak ki az alelnöki rezidencia bejáratának jobb oldalára – írta a CNN, szemlézte a hírt a hvg.hu.

Doug Emhoff – aki a First Lady kifejezés mintájára a Second Gentleman titulust birtokolja – az első zsidó származású személy, aki egy amerikai elnök, vagy alelnök házastársa, Kamala Harris pedig az első női alelnök, aki ráadásul színesbőrű is.

A mezuza az egyik legismertebb zsidó jelkép: egy ajtófélfára szerelt, gyakran díszes tokba helyezett, pergamenlap, rajta a Smá Jiszrael (Halljad Izrael) ima első két versszaka.

Ez az első alkalom, hogy az USA-ban egy “hivatali otthon” egy zsidó otthon jelképével egészüljön ki. Harrisék idén áprilisban költöztek a Egyesült Államok Haditengerészeti Obszervatóriumába.

A jelképet egy kisebb ceremónia keretében szerelték fel, amit egy rabbi vezetett.

Címkék:Doug Emhoff, Kamala harris, mezüze

[popup][/popup]