Mexikó új elnöke nő, baloldali és zsidó

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Claudia Sheinbaum az első női, és az első nem keresztény elnöke a közép-amerikai államnak. A politikus egyben a Nobel-díj kitüntetettje is.

Claudia Sheinbaum

Sheinbaum, Mexikóváros korábbi polgármestere legalább 30 százalékponttal nyert vasárnap a mexikói elnökválasztáson.

Sheinbaum és szövetségesei már megszerezték az alsóházi helyek kétharmadát, és valószínűleg megismételhetik ezt a sikert a szenátusban. Egy ilyen szupertöbbség, vagyis a törvényhozás mindkét házának megszerzése lehetővé teszi Sheinbaumnak, hogy viszonylag gyorsan végrehajtsa a programjában megígért alkotmányos változásokat.

Sheinbaum a kampányban megígérte, hogy minden erővel megvalósítja azt az elképzelését, hogy megállítja a bűnözési hullám emelkedését és végzetes elfajulását. Örömmel vette, hogy a szavazás békésen zajlott, pedig Mexikóban korábban jellemzőek voltak a kampányok idején történt politikai merényletek és gyilkosságok.

A megválasztott elnök erős kapcsolatokat ígér az Egyesült Államokkal, költségvetési fegyelmet akar meghonosítani, törekedni fog Mexikó energiaszuverenitására és több megújuló energiaforrást kíván feltárni – írja az Euronews.

*

Claudia Sheinbaum Pardo családjának történetéről, az új elnök tudományos és politikai pályájáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

[popup][/popup]