Claudia Sheinbaum Pardo – Mexikó Nobel-díjas elnökjelöltje, zsidó gyökerekkel

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

A mélyen katolikus Mexikóban fontosak a hagyományok és a családi gyökerek. Vezető politikusai büszkék katolikus spanyol őseikre. Így például López Portillo egykori elnök gyakran hivatkozott 18. századi spanyol felfedező ősére, José María Narváez-re.

Claudia Sheinbaum

Az országnak női elnöke sem volt még soha. A fentiek után meghökkentő, hogy a közvélemény-kutatások szerint Mexikó következő elnöke egy filigrán hölgy, a 61 éves zsidó származású fizikus, Claudia Sheinbaum Pardo lehet. A választás 2024 júniusában esedékes és addig még sok minden megtörténhet, de Sheinbaum hatalmas népszerűsége a modern Mexikó politikai történetének egyik érdekes jelensége.

Sheinbaum Pardo, mint neve is mutatja, zsidó származású, de nincs jele annak, hogy gyakorolná, vagy valaha is gyakorolta volna a zsidó vallást. Kapcsolata sincs a zsidó közösséggel. Ízig-vérig mexikói, akinek felmenő voltak zsidó menekültek. Mexikó egykori elnöke, a 81 éves Vicente Fox “bolgár zsidónak” titulálta, majd bocsánatot kért. Az antiszemita megjegyzés visszatetszést keltett; Mexikóban szokatlan az ilyesmi.

Ami a Nobel-díjat illeti, 2007-ben a Nobel Béke-díjat fele-fele arányban megosztva kapta az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC; Kormányközi Éghajlatváltozási Testület), valamint Al Gore egykori amerikai alelnök. Claudia Sheinbaum Pardo tagja volt az IPCC-nek és ezért nevezhető Nobel-díjasnak.

Édesapja, Carlos Sheinbaum Yoselevitz, vegyészmérnök Litvániából érkezett család gyermeke volt. Az antiszemitizmus elől menekült a család Mexikóba. Édesanyja Annie Pardo Cemo biológus, akinek szülei Bulgáriából menekültek Mexikóba ugyancsak a második világháború előtt.

Sheinbaum és Mexikó jelenleegi elnöke, Lopez Obrador

Mexikó mintegy 70 ezres zsidó közössége szinte teljes egészében a fővárosban, Mexico City-ben él. Döntő többségében európai menekültek leszármazottai. A Holokauszt elől jelentős magyar zsidó közösség is menekült oda. A Richter Gedeon leányvállalatot alapított Mexikóban, az 1930-as években Somló Imre vezetésével, aki soha nem tért vissza Budapestre. Később Rozenkranz György is ott fejlesztette ki a fogamzásgátló tablettát.

Claudia Sheinbaum eredetileg fizikusnak készült és a mexikói Universidad Nacional Autónoma de México (UNAN) egyetemen szerzett doktori fokozatot. Doktori kutatásait az USA-ban a Lawrence Berkeley National Laboratory- ban végezte. (Korábban Teller Ede és Robert Oppenheimer neve is kapcsolódott ehhez az intézethez.)

Már diákként bekapcsolódott a politikába, a klímakutatás és az energiafelhasználás voltak a kedvenc témái. Mentora Mexico City polgármestere, Andrés Manuel López Obrador volt, aki jelenleg államelnök. Sheinbaumot 2018-ban Mexikó City polgármesterévé választották és mivel mandátuma most lejár, elindult az államelnöki posztért. Obrador csak egyetlen hatéves elnöki mandátumot tölthet be és politikai harcostársát, Sheinbaumot szeretné utódjaként látni.

Szocialista és zöld nézetekkel is kacérkodó mozgalmukat, a MORENA-t (Movimiento Regeneración Nacional – Nemzeti Újjászületési Mozgalom) a katolikus tömegek is támogatják. La Morena ugyanakkor a Guadalupe-i Szűz neve is, ami Mexikó egyik legismertebb vallási szimbóluma. A párt eredetileg korrupció-ellenes társadalmi mozgalomként indult.

Balközép gyűjtőpártnak tekintik magukat, támogatják az etnikai, vallási és kulturális sokszínűséget és jó kapcsolatokat ápolnak Putyin Oroszországával is. Idén orosz katonai egység is menetelt a hagyományos mexikói katonai parádén, ami visszatetszést keltett az USA-ban.

Claudia Sheinbaum

Sheinbaum egyébként 2016-ban elvált férjétől, Carlos Ímaz Gispert-től, az ismert politikustól, miután az korrupciós ügyekbe keveredett. Két gyermekük született a házasságból.

Meglepő népszerűsége talán abban is rejlik, hogy nem hagyományos politikus. Valójában egy technokrata, sokak szerint briliáns tudós, aki Mexikó társadalmi áttörését az oktatás digitalizálásában, az ország tömegközlekedésének és elektromos hálózatának átszervezésében és az infrastruktúra összehangolt fejlesztésében látja.

Becslések szerint Mexikó nemzeti összterméke 2050-re megnégyszereződhet, és gazdasága túlszárnyalja majd Németországét. Sheinbaum nem is titkolja, hogy egy új, fejlett digitális Mexikó elnöke szeretne lenni, ahol a szociális érzékenység a környezetvédelemmel párosul.

A hatalmas meglepetés inkább az, hogy jelenleg a mexikói szavazók többsége is lelkesen támogatja választási programját.

 

[popup][/popup]