Metanoia Artopédia: Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Spinoza Színházban (1074 Bp., Dob u. 15.) december 7-én.

foto (c) tóth balázs zoltán2014012014_01_275537

(fotó: Tóth Balázs Zoltán)

„Az előadás a Holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba, azt a Victor Klemperer, az irodalomtudós drezdai túlélő és szemtanú által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká, vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket.(..)

A zseniális színészi játék minden esetben megmutatja a szöveg és a beszélő közötti árulkodó elcsúszásokat, a mentális drogok személyiségbomlasztó következményeit, leleplezi a kegyetlenség közönségességét, banalitását, szörnyű ostobaságát.(..) A Jég-doktrinák esztétikailag, dramaturgiailag és etikailag alaposan végiggondolt, kíméletlenül egyenes, tiszta beszéde érzékennyé teszi a nézőt önnön konformitásának, biztonság iránti vágyának kockázataira.”

Mikola Gyöngyi

foto (c) tóth balázs zoltán2014012014_01_275619

(fotó: Tóth Balázs Zoltán)

Az előadás Victor Klemperer, Ovics Perla, Dr. Nyiszli Miklós visszaemlékezés töredékeinek, Hitler, Himmler, Eichmann, Szabó D., Endre L., Horthy M., H. Arendt szövegeinek, eredeti archív dokumentumok, hanganyagok (indulók, híradórészletek,) jelenkori interjúk, újságcikkek, beszédek, tv műsorrészletek és internetes kommentek felhasználásával készült.

Közreműködők: Erdély Perovics Andrea, G. Erdélyi Hermina, Diószegi Ágnes, Szokol Szilárd, Varga Péter, Lengyel Zoltán, Perovics Zoltán

Fotók: Tóth Balázs Zoltán

Ruhák: Csúri Anna

Szociólógiai teszt: Lencsés Gyula

A kartonfigurákat preparálta: Kiss Attila Etele

Hangkeverés és élő narráció: Lengyel Zoltán

A rendező/szerkesztő munkatársa: Erdély Perovics Andrea

Rendező/Látvány: Perovics Zoltán

Az előadás támogatói: EMMI, Grand Café. Külön köszönet: a szegedi Grand Café munkatársainak segítségéért.

Jegyvásárlás itt.

 

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]