Mészárlást akart végrehajtani – a terrorelhárítás Budapesten elfogta

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyilvános videói szerint a tömeggyilkos Breivikhez hasonló mészárlást tervezett az a Budapesten élő norvég állampolgár, akit a TEK műveleti egysége múlt héten fogott el. A KR NNI terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt indított vele szemben büntetőeljárást. A 45 éves férfit a bíróság a hétvégén letartóztatta.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI) a Terrorelhárítási Központ (TEK) értesítette arról, hogy egy Budapesten élő norvég férfi az elmúlt időszakban több olyan videót tett közzé egy videómegosztó portálon, amiben emberek megölését tervezi. A KR NNI Nyomozó Főosztály munkatársai a jelzést követően azonnal megkezdték a felvételek elemzését, az azokon szereplő férfi beazonosítását, illetve az általa tervezett cselekménnyel kapcsolatos valamennyi információ beszerzését.

A 45 éves norvég állampolgár által közzétett videók arról szóltak, hogy a 2011-es – Anders Behring Breivik által végrehajtott –  77 halálos áldozattal járó cselekményt akarja túlszárnyalni. A rögzített anyagok nagy részében norvégül beszélt, de néhány videóban angolul fenyegetőzött. Szájából ilyen mondatok hangzottak el: „Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! ….  Bárhol támadhatok. …. Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem. …. El fogom pusztítani az ártatlanokat.”

A nyomozók az adatgyűjtés során felvették a kapcsolatot a norvég rendőrséggel is, és szóbeli tájékoztatásuk alapján kiderült, hogy a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt.

A beszerzett információk alapján szükséges volt a férfi mihamarabbi elfogása, így a jelzést követő pár órán belül meg is történt az összehangolt akció, aminek végrehajtására – a cselekmény súlyára, valamint a férfi előéletére tekintettel – a KR NNI a TEK-et kérte fel. Budapesti albérletében fogták el 2023. június 14-én. A lakásban a rendőrök kutatást tartottak, majd minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

A férfit előállítását követően a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A bíróság szombaton a férfit letartóztatta, a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani. (police.hu)

[popup][/popup]