Mérget helyeztek egy francia zsinagóga bejáratára

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

14 embernek okozott sérülést az a méreganyag, amit egy Párizstól délre eső zsinagóga kapunyitó berendezésénél rejtettek el.

Szemükben égető érzést, bőrükön viszkető kiütéseket tapasztaltak a Bonneuil-sur-Marne-i közösség tagjai. A gyanús tünetek miatt értesítették a rendőrséget – adta hírül csütörtökön a Jewish Telegraphic Agency.

A Le Parisien értesülései szerint közel 25 tűzoltó érkezett a Párizshoz közel eső zsinagógához, mely állandó rendőri és katonai védelem alatt áll az istentiszteletek ideje alatt. A közösség sérült tagjait ellátták, majd a bejárat zárának felületén azonosított, nem halálosnak ítélt mérget további laborvizsgálatra küldték. Feltételezések szerint a vegyi anyagot akkor helyezhették el, amikor a zsinagóga zárva volt és nem tartózkodtak biztonságiak a helyszínen. A sérültek közül ketten feljelentést tettek, mert a gyanú szerint valaki szándékosan akart egészségügyi károkat okozni a zsidó közösség tagjainak.

December 7-én a Párizstól szintén délre eső Melun területén érte fenyegetés egy francia zsidó csoport tagjait. Az internetre is felkerült videóban az látható, ahogy a vonaton kipát viselő zsidók felé fordulva egy férfi arról beszél szitkozódva, hogy a „k*******t zsidókkal együtt felrobbantaná a kocsit, ha lenne nála gránátvető”. A magát algériaiként azonosító férfi „palesztin csecsemők meggyilkolását” emlegette és a csoport tagjait fenyegette a többi utas előtt.

[popup][/popup]