Merénylet jom kippurkor Halléban a zsinagógánál – ketten meghaltak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, a helyi rendőrség első adatai szerint ketten meghaltak.

Hallei merénylet a zsinagógánál – a helyszínt biztosító rendőri egység

 

A Szász-Anhalt tartományi város rendőrsége közölte, hogy a feltételezett elkövetők autóval menekültek el a helyszínről. Szemtanúk szerint az egyik elkövető harctéri öltözetben volt, és gépkarabélyt viselt. Kicsivel később elfogtak egy embert a támadással összefüggésben – írták a hatóságok a Twitteren.

Az alábbi videót az Index.hu vette észre, az MDR egy videófelvételt is közölt az egyik támadóról:

Michael Ziesmann on Twitter

Irre! #Halle via @MDR_aktuell https://t.co/0SLLBaGF5O

A rendőrség azt kérte, hogy mindenki maradjon az otthonában vagy menjen biztonságos helyre.

Halle vasúti pályaudvarát rendőrségi nyomozás miatt lezárták, késésekre lehet számítani a térségben.

A Bild című lap a hírportálján azt írta, hogy a támadók egy zsinagógánál nyitottak tüzet, és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre – ezeket az információkat a rendőrség nem erősítette meg. A lövöldözők elmenekültek, de a rendőrség üldözőbe vette őket, és a várostól mintegy tíz kilométerre keletre, Wiedersdorf településnél tűzpárbaj tört ki közöttük.

Később egy másik külvárosból, Landsbergből is lövöldözést jeleztek.

A zsidók szerdán ünneplik az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt. Izraelben a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnepen gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Jóm-kipúr, másik nevén az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

A hallei támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni. A rendőrség arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon a találgatásoktól az üggyel kapcsolatban. (MTI)

[popup][/popup]