Merénylet a palesztin miniszterelnök ellen – Gázában

Írta: új kelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Palesztin média jelentések szerint bomba robbant a Palesztin Hatóság miniszterelnökét szállító konvoj mellett Gázai látogatása során.

Rami Hamdallah (fotó: Rahim Khatib/Flash90)

A média szerint bár a miniszterelnöknek, Rami Hamdallahnak nem esett baja, az incidensben többen is megsérültek, állapotukról egyelőre nem tudni.Hamdallah, Majed Faraj, a Palesztin Hatóság Központi Hírszerzés vezetője kíséretében egy szennyvíztisztító telep megnyitására utazott az övezetbe.

A Palesztin Hatóság az övezetet irányító Hamász terrorszervezetet tette felelőssé a történtekért.

Hussein Al Sheikh, a Palesztin Hatóság polgári ügyekért felelős minisztere kijelentette, hogy ez e a példátlan merényletkísérlet súlyos következményekkel járhat a Hamászra nézve.

Hamdallah konvojából három járműben keletkezett kár a robbanás következtében.

Ezidáig egyik terrorszervezet sem vállalta a felelősséget a merényletért.

A Hamász elítélte a támadást, melynek szerintük az volt a célja, hogy aláássa a Hamász és a Fatah közti megbékélési megállapodást.

Egy Hamász biztonsági tiszt azt nyilatkozta, hogy számos gyanúsítottat letartóztattak, de nem árult el további részleteket, mivel még tart a nyomozás a körülmények és a robbantás mögötti motiváció feltárására.

Ez Hamdallah második látogatása a Gázai övezetben, mióta a Fatah és a Hamász Egyiptom közvetítésével aláírt egy megbékélési megállapodást tavaly.

A Hamász november elsején átadta a határátkelő irányítását a Palesztin Hatóságnak, a megbékélési megállapodás első feltételeként, amelynek célja az egy évtizede tartó palesztin megosztás felszámolása.

Ezt kellett volna követnie az övezet teljes körű polgári ellenőrzésének átadása december 1-ig.

A határidőt azonban nem sikerült betartani.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]