Meleg lagzi Tel Avivban, vegán menüvel

Írta: Steiner Kristóf - Rovat: Hírek - lapszemle

… a világ minden tájáról érkező vendégekkel? Miért ne?! A menyegzőnkről sokmindent el lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy tradicionális volt.

Steinef Kristóf esküvő 1

(forrás: Steiner Kristóf Facebook-oldala)

Amióta az eszemet tudom odavoltam az esküvőkért – kiskoromban ha menyasszonyt láttam, földbe gyökerezett a lábam, és az anyukám hét lóval se tudott volna elvonszolni, amíg nem bámultam meg kellőképpen a ruháját, a frizuráját, a vőlegényt, és azt, hogy milyen színű a nyakkendője. Szívből hiszek benne, hogy az igazán jó esküvő titka nem más, mint hogy sikerüljön elengedni az elvárásokat – az emberek hajlamosak azt feltételezni, hogy csak azért, mert “ez a szokás”, vagy “az a tradíció”, és “így várják el a vendégek”, meg “XY is így csinálta”, nekik is követniük kell valamiféle sémát. Ám a valóságban – hogy Carrie Bradshaw-t idézzem a Szex és New Yorkból – minden párnak joga van a tradíciókat a saját kedvük, ízlésük, értékrendjük szerint alakítani.

Mi egyfajta urbánus hippi esküvőt képzeltünk el magunknak, vegán, házikésztésű finomségokkal. A ceremónia helyszíne, egy a naplementében a tengerre bocsátott hajócska volt, és mire visszaértünk Jaffa, az arab óváros kikötőjébe, hét fős balkáni klezmer zenekar várt minket. Végül zenei kísérettel és a teljes násznéppel átvonultunk Tel Aviv régi vasútállomására, ahol egy romantikus kis étterem hátsókertjében vacsoráztunk, majd hajnalig roptuk mezitláb. Kora reggel pedig egy spontán fürdőzést csaptunk a tengerparton. A menűsorban volt kókusztejes, édesburgonya és mango curry áfonyás-újhagymás basmati rizzsel, mandulából és sült gombából gyúrt “húsgombócok” rozmaringos szárított paradicsom mártásban, friss mentával megpakolt kuszkusz, balzsamecetben és juharszirupban marinált, sütőben sült padlizsán, mogyoróvajas csokoládékrémmel készült torta, házi meggyzselével a tetején, és még sorolhatnám. Bizton állíthatom, senki sem maradt éhesen, és a húsevő vendégek is megnyalták mind a tíz ujjukat.

A teljes írás itt olvasható.

[popup][/popup]