Megtört a jég Izrael és Szaúd-Arábia között

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

2014 óta több titkos egyeztetésre is sor került Szaúd-Arábia és Izrael között az iráni nukleáris fenyegetés miatt. Csütörtökön pedig az amerikai Külügyi Tanácsban, a nyilvánosság előtt fejtette ki álláspontját két magas rangú, izraeli és szaúdi diplomata, hogy látják Irán szerepét.

Az izraeli-szaúdi közeledés újabb mérföldkőhöz érkezett, amikor csütörtökön immár a nyilvánosság előtt folytatta a két közel-keleti (ellenséges) ország diplomáciája az Iránnal szembeni közös fellépés koordinálását. Washingtonban, a Külügyi Tanácsban két magas rangú diplomata, szaúdi részről Anvar Madzsed Eski nyugalmazott tábornok, Szaúd-Arábia volt amerikai nagykövetének, Bandar bin Szultán hercegnek a tanácsadója, izraeli részről pedig Dore Gold, volt ENSZ-nagykövet, az izraeli külügyminisztérium főigazgatói posztjának várományosa fejtette ki álláspontját Teherán politikájával kapcsolatban.

Dore Gold and Anwar Eshki shake hands in Washington DC, June 4, 2015 (Debby Communications Group)

Dore Gold és Anvar Madzsed Eski Washingtonban

A két ország egyeztetése azért is pikáns, mert Szaúd-Arábia a mai napig nem ismerte el Izrael létezéshez való jogát, a zsidó állam pedig félresöpörte a rijádi kezdeményezésre beterjesztett béketervet, ami egy palesztin állam létrehozásához vezetett volna.

A két ősellenség ország az utóbbi években titokban közeledik egymáshoz, köszönhető a közös ellenségtől, Irántól való félelmüknek. A két diplomata most nyilvánosan is kifejtette: szerintük Irán igyekszik leigázni a Közel-Keletet, ezért meg kell fékezni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]