Megtalálták a tegnap eltűnt 14 éves jeruzsáemi fiú holttestét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megtalálták szombaton annak a 14 éves jeruzsálemi fiúnak a holttestét, aki tegnap reggel eltűnt. Az Izraeli Védelmi Erők közölte, „nacionalista indíttatásból ölték meg” – azaz terrortámadás áldozata lett.

A meggyilkolt Binjámin Achimeir

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Binjámin Achimeirt tegnap gyilkolták meg, valószínűleg nem sokkal azután, hogy elhagyta a farmot a nyájjal reggel hat körül. A nyáj hat órával később nélküle tért vissza a farmra, ekkor nagy erőkkel megindult a keresése.

Holttestét délben találták meg a Malachi Salom előőrs területén egy drón segítségével, mellette voltak személyes tárgyai, és vizsgálatra begyűjtött egyéb tárgyak is. A holttestén erőszakra utaló nyomokat találtak, és valószínűleg küzdött gyilkosaival. A vizsgálatok során a holttest közelében megtalálták a holmijait. A rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat vizsgálja az ügyet.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök a sábát ellenére nyilatkozatot adott ki, részvétét fejezve ki a családnak, majd hangsúlyozta: ,,Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak csapatai széles körben üldözik az aljas gyilkosokat és mindazokat, akik együttműködtek velük. Elkapjuk a gyilkosokat és segítőiket, mint mindenkit, aki árt Izrael állam polgárainak.” írja az ujkelet.live.

*

A fenti eset következményeképp izraeli telepesek támadtak meg egy falut Ciszjordániában. A Rámalláhtól keletre fekvő Al-Mughayyirt nem sokkal azután rohamozták meg a telepesek, hogy péntek reggel eltűnt egy 14 éves fiú a palesztin falutól mintegy két kilométerre fekvő izraeli település közeléből – írja a CNN nyomán a Telex.hu.

A jelentések szerint a felfegyverzett telepesek kövekkel dobálták a helyieket, házakat és autókat gyújtottak fel. Nem sokkal később az Izraeli Védelmi Erők is beavatkoztak, tűzharc alakult ki az izraeli telepesek, a palesztin falubeliek és az IDF között. A támadásban egy 26 éves helyi férfi meghalt, az egyelőre nem tisztázott, hogy a katonák vagy a telepesek lövedékei ölték meg. 25-en megsérültek.

Amin Abu-Alia, a falu tanácsának vezetője szerint 1000-1200 telepes vette körül a falut, és mintegy 500-an rohamozták meg a falut helyi idő szerint pénteken nem sokkal dél után, lezárva a környék összes útját. A CNN többszáz telepesről, a BBC több tucatról számolt be.

A CNN megkeresésére az IDF közölte, hogy az eltűnt fiú keresése közben „erőszakos zavargások törtek ki a terület több pontján”, és az izraeli erők megpróbálták eltávolítani a telepeseket.

„A biztonsági erők az erőszakos zavargások feloszlatása érdekében léptek fel. Az incidens során kövekkel dobálták meg az IDF katonáit, akik tüzet nyitottak rájuk”.

„Jelen pillanatban az erőszakos zavargások feloszlottak, és nincsenek izraeli civilek a településen” – közölte az IDF.

A Palesztin Vörös Félhold közleménye szerint 11 mentőautó érkezett a pénteki támadás helyszínére, több embert lőtt sebekkel láttak el.

[popup][/popup]