Megszólalt a zsidó származású jobbikos: “Nincs zsidó öntudatom”

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

hvg.hu: A családjában nem beszélgettek arról, hogy kik a felmenők, hogy a dédapját elpusztították egy haláltáborban? Hogy ez miként, hogyan történhetett meg egy magyar családdal?

Jakab Péter

J. P.: Soha nem volt tabutéma. Gyerekkorom óta tudom, hogy nagymamám zsidó származású és kikeresztelkedett, ahogy azt is, hogy a dédapám Auschwitzban halt meg. De ez nem zárja ki, hogy az ember egy olyan pártban tevékenykedjen, amelynek szerintem egyedüliként van programja Miskolc felemelkedésére.

hvg.hu: Ön Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselő magyarországi asszisztense, közeli munkatársa volt. Hogy élte meg a Szegedi-ügyet?

J. P.: Nekem óriási csalódás volt az, ahogy ő az ügyet kezelte a nyilvánosságra kerülése után. Számomra értelmezhetetlen és járhatatlan az az út, amit ő a pártból való távozása után választott. Nem az okozott csalódást nekem, hogy kiderült a zsidó származása, hanem az, hogy megtagadta mindazt, amit előtte képviselt.

hvg.hu: Vona Gábor akkor azt nyilatkozta: ha kiderülne, hogy zsidó felmenői vannak, ő biztosan lemondana. Ön városi alelnöke a pártnak. Vona 2012-es kijelentése után nem fordult meg önben, hogy lemond?

J. P.: Azt gondolom, hogy Miskolcon senkit nem érdekel, hogy kinek mi a származása. Nem a származásunk alapján választottak minket városi képviselőnek, hanem azért, hogy az emberek hétköznapi problémáival foglalkozzunk. Tehát nincs is miért lemondanom. A mi városunkat az elmúlt 3 évben ötezer ember hagyta el, szenvedünk attól, hogy a városban 40 százalékkal nőtt a bűnözés. Azt várják tőlünk a városlakók, hogy legyen kenyér az asztalon, rend az utcán. Hiszek abban, hogy a miskolciak mindenkit a tettei és nem a származása alapján ítélnek meg.

hvg.hu: Amikor Vona szombaton önt a választók figyelmébe ajánlotta, ön külön kiemelte, hogy vannak zsidó felmenői. Gondolom, a pártelnök nem ott és akkor hallott erről először. Mikor mondta el neki?

J. P.: 2012-ben – amikor Szegedi Csanád bejelentése után eszeveszett médiahiszti kerekedett –, úgy gondoltam, az a helyes, hogy ezeket az információkat a pártvezetés tudomására hozom. Megköszönték, hogy megosztottam velük, majd jelezték, hogy ebből nem lehet semmilyen hátrányom, maradjak a Jobbikban, folytassam a munkám az önkormányzatban. Most pedig a pártelnök megtisztelt azzal, hogy felkért a polgármesteri feladatra.

hvg.hu: Nem azért beszélt róla szombaton, mert el akarta kerülni, hogy a kampányban valaki más hozza nyilvánosságra, ahogy történt ez Szegedi esetében is?

J. P.: Szombaton arról beszéltem, hogy mik a polgármester-jelölti programom főbb pontjai. Ennek részeként példaként hoztam fel a zsidó felmenőimet arra, hogy a Jobbikban valóban nem számít a származás, szemben azzal a Fidesszel és MSZP-vel, amelyik Miskolcon származás szerint osztogat milliókat arra érdemtelen embereknek.

hvg.hu: Nem tart attól, hogy párton belül ezért támadni fogják? Hogy majd a lakossági fórumokon, a közösségi oldalakon beszól a párt kemény magja?

J. P.: Nem, mert nem vagyunk egy antiszemita párt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a miskolci tagság ezen információk birtokában ellenszavazat nélkül választott polgármester-jelöltnek. A választókat is az érdekli, hogy rendbe akarjuk és tudjuk tenni ezt a várost.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]