Mégsem nyílik meg jövőre a Sorsok Háza?

Írta: Szombat / MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A DK-s Gréczy Zsolt kedden a Parlamentben az azonnali kérdések óráján a tervek szerint jövőre megnyíló Sorsok Házáról kérdezte a miniszterelnököt, megemlítve, hogy három éve, a kiállítással kapcsolatos konszenzus híján nem került sor erre.

Orbán Viktor válaszol a Parlamentben az azonnal kérdések óráján (Fotó: Index.hu)

A képviselő szerint a konszenzus pedig attól a pillanattól kezdve reménytelenné vált, hogy a projektet Schmidt Mária kezébe adták, majd a történészt elítélő szakmai megnyilvánulásokból idézett, kijelentve, hogy a kutató

“a Horthy-rendszert gyalázatos kirekesztő törvényei ellenére polgári demokráciaként ajnározza”.

Elmondása szerint Schmidt Máriával a kiállítás koncepciója miatt szakította meg az együttműködést a hazai zsidóság nagy többségét képviselő Mazsihisz; szerinte a kormány azt vállalja fel, hogy a holokausztmúzeumot “nemcsak zsidók nélkül, de egyenesen a zsidók ellenére hoznak létre”.

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: zsidó felekezetek közötti vitában a kormány nem vesz részt.

A viszonválaszban a képviselő arra emlékeztetett, hogy Schmidt Mária és történészi köre szerint a magyar államot szinte semmilyen felelősség nem terheli a holokausztért.

A magyar állam képtelen volt megvédeni zsidó polgárait; megfosztotta őket jogaiktól, vagyonuktól, gyakran életüktől, és erre gyakran nem a nácik kényszerítették őket, hanem ez a magyar hatóságok túlreagálása volt, hogy megfeleljenek a náciknak – jelentette ki.

A kormányfő szerint

“nincs szégyenkezni valója Magyarországnak a holokauszt emléke ügyében, a holokauszt elkövetése ügyében van miről beszélnünk”,

egyetértve azzal, hogy felvethető az ügyben az akkor hatalmon lévők felelőssége. Ahogyan ehhez a történelmi tragédiához viszonyulunk, az Magyarország részéről korrekt, amit lehet, azt megtettük – fogalmazott.

A Sorsok Háza kapcsán Orbán kijelentette: a kormány akar még egy emlékmúzeumot, de

“ha nincsen béke e körül az ügy körül, akkor semmi sem hajt bennünket, kivárhatjuk, amíg ezek a viták nyugvópontra jutnak”.

A miniszterelnöki választ egyes politikai és sajtóforrások úgy értelmezték, hogy ez elmozdulást jelent a korábbi kormányállásponthoz képest, mely szerint jövőre, a vészkorszak magyarországi eseményeinek 75. évfordulóján mindenképpen megnyitnák a Sorsok Házát.

Mint ismeretes, a napokban Szíjjártó Péter külügyminiszter az Algemeiner című new yorki zsidó lapnak nyilatkozva jegyezte meg, hogy a Sorsok háza kapcsán keresik a megoldást, miután a létesítmény felelőse Schmidt Mária, aki sok magyar zsidó döbbenetére nem tesz különbséget a nácik és a kommunisták által elkövetett bűnök között. Elárulta, hogy Orbán és Netanjahu múlt hét elején telefonon abban állapodott meg, hogy két héten belül szakértő érkezik Budapestre és magyar részről vele vitatják meg az elképzelést.

[popup][/popup]