Orbán és Netanjahu a Sorsok Házáról egyeztetett – mondta Szíjjártó egy New York-i zsidó lapnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Sorsok Házáról elmondta, hogy Orbán és Netanjahu hétfőn telefonon abban állapodott meg, hogy két héten belül szakértő érkezik Budapestre és magyar részről vele vitatják meg az elképzelést.

Szíjjártó az Algemeinernek ad interjút

Szíjjártó Péter szerint Európa jelenleg a zsidó-keresztény örökség és a nihilista fő áram között ellensúlyoz. A politikus egyben megerősítette, hogy kormánya nem kíván változtatni nacionalista politikáján. A külügyminiszter alighanem abból az alkalomból nyilatkozott az Algemeiner című new yorki zsidó lapnak, hogy az ENSZ-Közgyűlés ülésszaka alkalmából találkozott egy sor zsidó szervezet képviselőivel. Úgy fogalmazott, hogy a magyar diplomácia számára a nemzeti szuverenitás mindennél fontosabb, ami azt jelenti, hogy tiszteletben tartja más államok polgárainak elhatározást, de elvárja, hogy más államok is tiszteljék a magyarok döntéseit.

Az újság megjegyzi, ez a felfogás magyarázza, hogy Magyarország miért tartozik azon kevés állam közé, amely rokonszenvet tanúsít mind Trump, mind Netanjahu iránt. Az interjúalany szomorúnak és egyben tragikusnak nevezte, ahogyan egyes európai vezetők, a liberális média képviselői próbálnak ütni az amerikai elnökön. Szerinte az unió ellenszenve a politikussal szemben jól mutatja, miért lényegesebb a nemzeti szuverenitás, mint a nemzetközi intézmények. Nagyon is egyetért Trumppal abban, hogy számára a saját országa a legfontosabb, mert ugyanezt vallja a magyar kormány is. Egyben támogatja, hogy Washington Jeruzsálembe költöztette át izraeli nagykövetségét, de magyar részről egyelőre nincs napirenden hasonló lépés, ebbe az EU azonban semmiképpen nem szólhat bele.

A Sorsok házáról azt mondta a miniszter, hogy keresik a megoldást, miután a létesítmény felelőse Schmidt Mária, aki sok magyar zsidó döbbenetére nem tesz különbséget a nácik és a kommunisták által elkövetett bűnök között. Elárulta, hogy Orbán és Netanjahu hétfőn telefonon abban állapodott meg, hogy két héten belül szakértő érkezik Budapestre és magyar részről vele vitatják meg az elképzelést. Szíjjártó kitart amellett, hogy a Soros elleni kampány nem volt antiszemita, a hatalomnak azért van nézeteltérése az üzletemberrel, mert úgy ítéli meg, hogy az el akarja árasztani Európát menekültekkel. Hozzátette, hogy a földrész középső részén határozottan visszaszorult a zsidóellenesség, Nyugaton ellenben nagyon is erősödik – a migráció folytán.

Szelestey Lajos sajtószemléje

[popup][/popup]