Megjósolta a jövőt? – Tévésorozat a fasizálódó Amerikáról Philip Roth regényéből

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Meggondolatlanság lenne találgatásokba bocsátkozni, ám a HBO sorozatának előzetese azt ígéri, hogy sorozat az amerikai televíziós produkciók számára létrehozott Emmy díj Limited Series kategóriájának egyik nagy esélyese lehet.

Wynona Rider a filmben

David Simon, a legendás Drót készítője ezúttal Philip Roth regényét alkalmazta képernyőre. A sztárokkal teletűzdelt adaptáció főszereplői  Winona Ryder és Zoe Kazan, de John Turturro is fontos szerepet játszik. Témája az, hogyan vezeti a populista amerikai elnök országát 1940-ben fanatikusok uralma felé, de vannak intő jelek, melyek korunk autoriter rendszereivel kapcsolatba hozhatják Roth regényét, melynek cselekménye „mi lett volna ha…” típusú fikció.

A történet az egykori választások idején játszódik, mikor is a legendásan haladó Franklin Delano Roosevelt fölött földindulásszerű győzelmet arat az izolacionista politikát hirdető republikánus Charles Lindbergh hírneves pilóta. Első ténykedése hivatalában: rendelet a zsidó állampolgárok erőszakkal történő “amerikanizálására”. (A valóságban Lindbergh sohasem indult elnökválasztáson, de sokan osztották nézeteit, amennyiben rokonszenvezett a náci Németországgal, antiszemita volt, és állandóan bírálta Rooseveltet.)

The Plot Against America | Official Teaser | HBO

From creators David Simon and Ed Burns comes The Plot Against America, an alternate American history story of the country’s turn to fascism told through the eyes of a working-class Jewish family in New Jersey. Starring Zoe Kazan, Morgan Spector, Winona Ryder, and John Turturro, the limited series premieres on March 16th at 9PM.

Roth regénye 2004-es megjelenésekor az egykori helyzetre utalt. Egy New Jersey-i zsidó családról szól, akik igyekeznek idomulni az új rezsimhez. Ugyanakkor kapcsolatuk van a Lindbergh-féle Fehér Házhoz. Az egyik nagynéni (akit Ryder alakít) férjhez megy Lindbergh kevés potentát zsidó támogatói egyikéhez.

Roth 2018-ban bekövetkezett halála előtt maga jelentette be a tévéadaptációt, és Simonnal tárgyalt a szerződés megkötését megelőzően.

Némiképp ironikusan, a regény megjelenésekor, 2004-ben sokan úgy ítélték, hogy az Roth dühét fejezi ki George W. Bush vezette adminisztráció irányában, mivel az akkori elnök és kormányzata hangos bírálói közé tartozott. Az író tagadta, hogy a regényt Bush elnöksége ihlette volna. Azóta Amerika olyan vezetőt választott, akire még inkább illik Roth figyelemfelhívó könyve.

Az Emmy versengést figyelembe véve, az HBO március 16-ra tűzte ki a hatrészes sorozat premierjét, néhány héttel az Emmy nevezés lejárta előtt.

Mégse higgyünk biztos győzelmében, mert kemény kihívókra talált. További favoritok: a Nicole Kidman főszereplésével készült The Undoing (ugyancsak a HBO-n), Unbelievable (Netflix), Little Fires Everywhere (Hulu) Reese Witherspoonnal és Kerry Washingtonnal, Defending Jacob (Apple) Chris Evansszel, a számos sztárt felvonultató Mrs. America (FX), és a legújabb Netflix projekt Hollywood Ryan Murphy producerségével.

A wmagazine cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]