Mégis tüntethet a Jobbik? Orbán a legfelsőbb bírósághoz fordult

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Just

A BRFK korábban Orbán Viktor utasítására betiltotta a Zsidó Világkongresszus ellen rendezett demonstrációt, pénteken viszont a bíróság hatályon kívül helyezte a döntést, így megtarthatják a Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő által szervezett tüntetést. A demonstrációhoz az Adj gázt! szervezői is csatlakozni szándékoznak.

Hatályon kívül helyezte a bíróság a BRFK korábbi döntését, így legálisan tüntethet a Jobbik szombaton a vasárnap kezdődő Zsidó Világkongresszus ellen. „A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mai ítéletével felülbírálta a politikai nyomásra hozott, a rendezvényt betiltó rendőrségi döntést. Ennek értelmében május 4-én, szombaton délelőtt 10 órakor a nemzeti érzelmű emberek törvényes keretek között megemlékezhetnek a bolsevizmus és a cionizmus áldozatairól” – írta közleményében a tüntetést szervező Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő.

A rendezvényt április 29-én tiltotta be a BRFK, miután Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát. Ezt a döntést bírálta felül döntésével a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Az engedélyezett tüntetést az eredeti helyszíntől távolabb, a Vértanúk terén tartják meg, ahol beszédet mond Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, 1956-os elítélt, valamint Hegedűs Lorántné és Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselők.

A világkongresszus elleni tüntetést egyszer már kénytelenek voltak lefújni a szervezői. Eredetileg Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész szervezett „anticionista népgyűlést” a Szabadság téri Hazatérés Temploma elé. A tüntetéshez csatlakozását jelezte a Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének elnöke, Jeszenszky Sándor is, aki a közelmúltban az Adj gázt!-nevű tüntetésével és az internetre kikerült pornóképeivel vált ismertté. A református egyház válaszul vizsgálatot indított Hegedűs ellen, és a hatóságokat a tüntetés betiltására kérte. Ezzel egy időben egy zsidó jogvédő szervezet is feljelentést tett Hegedűs ellen közösség elleni izgatás gyanújával. Hegedűs hamarosan visszavonta felhívását, majd a felesége vette át a demonstráció szervezését.

*

Miután a bíróság engedélyezte a szélsőjobboldali tüntetést, Orbán Viktor honlapján az alábbi közlemény jelent meg:

“A bíróság mai döntését a szombati anticionista tüntetés engedélyezéséről elfogadhatatlannak tartom.

Álláspontom egyértelmű: bármely köntösbe is bújtatott, nyilvánvalóan antiszemita szándékú rendezvénynek, a jogállam kijátszásának Magyarországon nincs helye. Az ilyen rendezvények engedélyezése sem a magyar emberek értékrendjével, sem az alkotmány betűjével, sem annak szellemével nem fér össze. Ezért arra kérem a Legfelsőbb Bíróság elnökét, vizsgálja meg, Magyarországnak milyen jogi eszközök állnak rendelkezésére, hogy érvényt szerezzen az alkotmánynak. Ezzel egyidőben utasítottam a belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközt használjon fel az alkotmányellenes rendezvény megakadályozására.

Orbán Viktor,
Magyarország miniszterelnöke”

[popup][/popup]