Mégis adnak gázt, csak más néven és más útvonalon

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Mégis vonulhatnak a Nemzeti Érzelmű Motorosok vasárnap, azon a napon, amikor a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetét rendezik a fővárosban – írja a Nol.hu .

A Nemzeti Érzelmű Motorosok eredetileg „Adj gázt!” néven hirdették meg a vasárnapi felvonulást, és elhaladtak volna a Dohány utcai zsinagóga mellett. A hír felháborodást váltott ki, hisz Budapesten aznap tartják az Élet Menetét: a rendezvényen a holokauszt áldozataira, közöttük a gázkamrákban elpusztított magyarokra emlékeznek.

Bár a motoros felvonulás megkapta az engedélyt a rendőrségtől, Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg az antiszemita demonstráció megtartását. A rendőrség nem sokkal később betiltotta a vonulást.

1328125384YGOI

A Nemzeti Érzelmű Motorosok fellebbezését a bíróság elutasította , és jóváhagyta a rendőrségi tiltást. Erre más csoportok, ún. szkíta és gárdista motorosok jelezték, hogy ennek ellenére utcára mennek az Élet Menete napján.

A Népszabadság megkérdezte a BRFK-t, hogy ilyen előzmények után mi várható vasárnap. Ezt a választ kapták:

„A rendőrség  ez idáig egy vasárnapra tervezett motoros felvonulást vett tudomásul. A Nemzeti Érzelmű Motorosok a korábbitól eltérő útvonalon, más elnevezéssel és céllal jelentettek be rendezvény megtartását, amit a rendőrség a szükséges erőkkel biztosítani fog.”

Jeszenszky Sándor, a motorosok vezetője elmondta, hogy a rendőrségtől ő még nem kapott hivatalos értesítést. A kérelmet „tavaszi évadnyitó” rendezvényként adták be, és a megadott útvonal nem érinti a Dohány utcai zsinagógát.

[popup][/popup]