Megint megugrott Izraelben a koronavírus-fertőzöttek száma

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jelentősen megugrott az új koronavírus fertőzöttek száma Izraelben, hétfőn két hónap után ismét meghaladta a kétezret – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet kedden.

Utoljára október 14-én haladta meg a kétezret az egy nap alatt azonosított új vírushordozók száma, de hétfőn ismét 2279 új fertőzöttet találtak 72 423 teszt segítségével,  ami azt jelenti, hogy 3,2 százalékuk bizonyult pozitívnak. A fertőzési ráta 1,27-es, vagyis száz új fertőzött 127 embernek adja át a koronavírust.

A múlt héten a kormány úgy döntött, hogy napi 2500 új fertőzésnél, vagy amikor a fertőzési ráta 1,32-re emelkedik, három hétre szigorításokat vezet be. Hezi Levy, az egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádióban kedd reggel bejelentette, hogy hamarosan újabb megszorítások lesznek az oktatási intézményekben és a kiskereskedelemben.

A katonai rádió szerint továbbra is jelentős a zsúfoltság a Ben Gurion repülőtéren. A hanuka ünnepét és iskolaszünetet kihasználva több tízezren repülnek Dubajba, amire a szeptemberben megkötött kétoldalú egyezmény nyomán nyílt lehetőség.  Szintén gondot okoz a közösségi közlekedés zsúfoltsága.

A megoldást hosszabb távon a koronavírus elleni tömeges vakcinázás jelenti, de eddig csak mintegy háromszázezer adag oltóanyag érkezett Izraelbe, és nem világos, hogy megjön-e a decemberre ígért négymillió adag vakcina a Pfizer és a BioNTech vállalattól – közölte a 12-es kereskedelmi televízió híradójában hétfő este az egészségügyi minisztérium közegészségügyi osztályának igazgatója.

A már rendelkezésre álló oltóanyagból jövő héten megkezdik az egészségügyi dolgozók beoltását,  ennek előkészítésére kedden szerológiai vizsgálatokat indítottak a Haifán található Rambam kórházban. Vérvétellel ellenőrzik, hogy a kórházi személyzet tagjainál kialakultak-e koronavírus elleni antitestek.  A kórház belső felmérésében az alkalmazottak  88 százaléka kérte beoltását koronavírus ellen.

Izraelben március óta 360 297-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 18 651 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta  betegségben február óta 3004-en haltak meg, jelenleg 673 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 344-en súlyos állapotban vannak, és 130 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. (MTI)

[popup][/popup]