Meghalt Grigorij Kanovics orosz/litván/zsidó író

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

93 éves korában, Izraelben meghalt Grigorij Kanovics (litvánul: Grigorijus Kanovičius) szovjet/orosz/litván/zsidó író.

Grigorij Kanovics

1929. június 18-án született Jonava városban, Litvániában, Jakov Kanovics néven, egy háromszáz éve ott élő, jiddis anyanyelvű zsidó család sokadik gyermekeként. Édesapja szabó volt.

Gyermekkorát ott töltötte. 1940-ben Litvániát elfoglalta a Szovjetunió. 1941-ben, a második világháború kitörésekor szüleivel keletre menekült, Kazahsztánban, majd az Uralban élt és tanult. Litvániában maradt családtagjait megölték. 1945-ben visszatért Litvániába, Vilniusban telepedett le. 1948-ban debütált költőként.

1953-ban a vilniusi állami egyetem történelem-filológiai karának orosz nyelv és irodalom szakos diplomája után a Litván Tudományos Akadémia Litván Nyelv és Irodalom Intézetében, a Litván Filmstúdióban dolgozott.

Rövid ideig tudományos kutató volt, majd filmgyári dramaturg, a Litván Írószövetség funkcionáriusa, végül szabadúszó. Számos filmforgatókönyvet és drámát írt. Ezek közül néhányat litvánul, többségüket azonban oroszul, mint ahogy oroszul írta fő műveit, regényeit is.

1959-ben megjelent “Nézem a csillagokat” című önéletrajzi írása volt az első novella a Szovjetunióban a zsidó életről, amelyből a litvániai zsidóság másfélszáz éves történetéről szóló regénysorozat született. Ennek három darabja magyarul is megjelent: legismertebb regénye a Gyertyák a szélben (1983).

Könyveit 13 nyelvre fordították le és másfél millió példányban adták el.

1988-1993 között a litván függetlenséget zászlajára tűző Sąjūdis Tanács tagja volt.

Megkapta a Gediminas Litván Nagyherceg rendjét és a Litvániáért Érdemrend parancsnoki nagykeresztjét. Szülővárosa, Jonava díszpolgárává avatta (2013). 1989 és 1993 között a Litvániai Zsidó Hitközség elnöke volt.

1993-ban kivándorolt Izraelbe, ahol haláláig élt. 1995-től 1999-ig a Novoje ruskaje slovo (“Új Orosz Szó”), az Egyesült Államok legnagyobb orosz nyelvű újságjának izraeli tudósítójaként dolgozott.

Legutóbbi műve a “Sátán bájai” című regény, amely 2008-ban jelent meg.

Magyarul megjelent művei:

Félpénzen vett gödölye

A bolondok könnyei és imái

Gyertyák a szélben

[popup][/popup]