Meghalt Branko Lustig, Auschwitz túlélője, a Schindler listája Oscar-díjas producere

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Auschwitz horvátországi születésű túlélője filmproducer lett Hollywoodban, és a Schindler listája című filmért kapott Oscar-díjat. 88 évet élt.

Branko Lustig

Lustig Eszéken született 1932-ben, zsidó családban. A horvát anyanyelű család fia magyar iskolába is járt, majd Nagykanizsán és Wiener Neustadton keresztül deportálták anyjával. Megjárta az auschwitzi és a bergen-belseni haláltáborokat. Anyja idősebbnek hazudta őt, így élte túl a lágert – mondta életútinterjújában a USC Shoah Alapítványnak. A családból legtöbben koncentrációs táborokban pusztultak el Európa-szerte.

Lustig a jasenovaci koncentrációs tábor áldozatairól szóló megemlékezésen ezt mondta 2015-ben:

„Mint az A3317 számú fogoly szólok hozzátok. Ezt a számot viseltem éveken keresztül Auschwitzban, ahonnan sikerült élve visszatérnem.” A horvátországi Jasenovac tábort, amely a náci lágerekről mintáztak, az usztasák igazgatták. Guther Emanuelt, Lustig nagyapját és a családból többeket itt ölték meg, ahol több mint 83.000 ember pusztult el.

Lustig további kutatásokat kezdeményezett a jasenovaci táborral kapcsolatban, hogy az egyszerű emberek a genocídium tagadását és a történelmi revizionizmust hirdetőkkel szemben az igazságban higgyenek.

A hollywoodi producer két Oscart kapott: 1993-ban a Schindler listája, 2000-ben pedig a Gladiátor producereként.

Ő volt a Horvátországban évente megrendezett Tolerancia Filmfesztivál elnöke, amelyet „a kritikus gondolkodás és egy toleránsabb társadalom megteremtése céljából” hívtak életre. Eredetileg zsidó filmfesztivál volt, és a II. világháború koncentrációs táborainak kollektív emlékezetét filmeken és személyes tanúságtételeken keresztül igyekezett megőrizni.

[popup][/popup]