Megegyezés  az iráni atomprogramról

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Megegyezésre jutottak az iráni atomprogramról tárgyaló felek a jövendő megállapodás alapvető pontjairól.

A hatok – az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt állandó tagja és Németország – és Irán megállapodott abban, hogy egyharmadára csökkentik Irán urándúsító kapacitását, és tíz évre nemzetközi ellenőrzés alá helyezik, közölték nyugati diplomáciai források. A megállapodás része az is, hogy a már meglévő dúsított uránkészlet legnagyobb részét, 95 százalékát felhígítják vagy külföldre szállítják. Iránnak 19 ezer dúsító centrifugája van, ebből 6 ezer maradhat működésben.

20150204atomreaktor-epitmeny-epulet-epulet-belso

MTI fotó: Koszticsák Szilárd

 

Különböző korlátozások

Az iráni atomprogram más részeire 25 éven át különböző korlátozások lesznek érvényben. Mindez csak akkor valósulhat meg, ha a hatok és Irán a keretmegállapodás részleteit is megfogalmazzák, és jóváhagyják minden szinten. Az átfogó megállapodás elkészítésére kitűzött határidő június 30-a.

 

Ismertetik az eredményeket

A német külügyminisztérium Twitter-bejegyzése szerint hamarosan sajtótájékoztatón ismertetik a svájci Lausanne-ban folytatott tárgyaláson elért eredményeket. A hatok az eredeti menetrend szerint keddig tárgyaltak volna Iránnal a perzsa állam vitatott nukleáris programjáról.

Döntő lépés

“Nagy napként” értékelte John Kerry amerikai külügyminiszter a Teherán atomprogramjáról Irán és a hatok között létrejött megállapodást. Az amerikai külügyminiszter utalt arra, hogy hamarosan folytatják a munkát a végleges megállapodás eléréséért.

Az Irán és a hatok között elért megoldások döntő lépést jelentenek az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokon, és megteremtik egy jövőbeli átfogó egyezség alapját – közölte Frederica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A főképviselő beszámolt arról, hogy az Irán által urándúsításra használt fordói földalatti nukleáris komplexumot kutatólétesítménnyé alakítják át, és eltávolítják onnan a hasadóanyagokat. Az araki nehézvizes atomreaktor építését egy nemzetközi vegyesvállalat fogja átvenni az irániaktól.

 

A békés célt kérdőjelezték meg

Az ENSZ BT több szankciócsomagot elrendelt az iszlám köztársasággal szemben, mert úgy vélte, hogy a teheráni vezetés által békésnek mondott atomprogram valódi célja a nukleáris fegyver kifejlesztése.

Most június 30-ig kellene kidolgozniuk egy hosszú távra szóló megállapodást. Az elképzelés szerint a Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.

Elemző cikkünket itt olvashatják.

 

[popup][/popup]