Megalapítja a kormány a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottságot

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

2013. január 1-jével létrehozza a kabinet a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottságot – közölte a Kormányszóvivői Iroda csütörtökön az MTI-vel, arról is tájékoztatva, hogy a holokauszt-túlélők rendszeres nyugdíj-kiegészítése jövő január 1-jétől 50 százalékkal emelkedik.

A  szóvivői iroda közleményében emlékeztetett, hogy 2014-ben lesz a magyarországi vészkorszak legszörnyűbb fejezetének, a magyar zsidóság megsemmisítésének 70. évfordulója.

A gyász és az emlékezés okán, a tragikus 1944-es év megismertetésére, a magyarországi zsidó szervezetek javaslatára, Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztése alapján a kormány a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság létrehozásáról döntött, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányít majd. A testület tevékenységét 2013. január 1-jétől 2014. december 31-ig végzi.

A kormány egyúttal felkéri a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete vezetőit, “Az Élet Menete” Alapítvány kuratóriumának elnökét, Izrael Állam és az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetét, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, valamint a belügy-, a külügy-, az erőforrás-, a honvédelmi és a közigazgatási minisztert, hogy vegyen részt az emlékbizottság munkájában.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatott arról is, hogy a vonatkozó törvény alapján a több mint nyolcezer magyarországi túlélő rendszeres nyugdíj-kiegészítésben részesül, amelynek összegét a kabinet szerdai döntése értelmében 2013. január 1-jétől 50, majd 2014-ben további 50 százalékkal kíván megemelni.

“Magyarország kormánya tisztelettel és megbecsüléssel tekint a diktatúrák áldozataira, így a magyar holokauszt túlélőire is” – olvasható a közleményben.

[popup][/popup]