Még mindig van ilyen: unokatestvérek hetven évvel a Holokauszt után találkoztak újra

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Két lengyel zsidó testvérpár, akik azt hitték, hogy a teljes családjuk elpusztult a holokausztban, első alkalommal találkozott egymással a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Múzeumban.

A mese év elején kezdődött, amikor az egyikük, Fania Blakay talált egy tanúvallomást a Jad Vasem adatbázisában az apjáról. A tanúvallomást az apja sógora töltötte ki, akiről azt mondták Blakaynak, hogy meghalt.

Mint kiderült, a sógor túlélte a háborút, feleségével és lányaival kivándorolt Izraelbe. A lányai – Blakay unokatestvérei – Izraelben éltek.

dsc_0739-e1481683195486-635x357

Fania Blakay és Henia Moskowitz a Jad Vashemben 2016. dec. 13.-án

Kedden, Blakay és testvére, Gennadi Band megismerkedhetett Izraelben élő elsőfokú unokatestvéreivel, Henia Moskowitz-cal és Rywka Patchnikkal.

“Mélyen megindított és nagyon boldog vagyok. Az apám mindig kereste a családtagjait és arról álmodozott, hogy megtalálja őket. Egyedül volt. De végül, ezzel a mai találkozóval valóra vált az álma” – nyilatkozta Blakay.

Moskowitz elmesélte, hogy amikor felhívta a Jad Vasem a hírrel, nem akarta hinni a fülének.

“Először azt hittem, hogy ez egy tévedés. Habár, most, hogy találkoztunk, első pillantásra éreztem a kapcsolatot köztünk; egyik napról a másikra gyarapodott a családom,” – mondta Moskowitz. “Köszönöm a Jad Vasemnek, hogy kiderült, hogy nem vagyunk egyedül.”

Habár a család eredetileg Varsóból származik az unokatestvérek közül mindegyik, aki 1924-42 között született, és a családjaik a Szovjetunióba menekültek a háború alatt.

[popup][/popup]