Még egy ENSZ-jelentés marasztalja el Izraelt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy pénteken kiadott ENSZ-jelentés azzal vádolta Izraelt, hogy 2018-ban 56 palesztin gyerek halálát és további 2756 megsebesítését okozta. Ilyen magas számú halott a 2014-es Erős szikla hadművelet óta nem volt.

Antonio Guterres

Reuters hírügynökség szerint António Guterres ENSZ főtitkár azt mondta a Biztonsági Tanácsnak szóló jelentésben, hogy az izraeli csapatok 2674 gyermeket sebesítettek meg „a demonstrációk, az összecsapások és a keresési és letartóztatási műveletek keretében”.

Mindeközben hat izraeli gyermek sérült meg a konfliktussal kapcsolatos incidensekben.

Az ENSZ vezetője felszólította Izraelt, hogy „haladéktalanul alkalmazzon megelőző és védő intézkedéseket, hogy véget vessen a túlzott erő használatának,” és „minden palesztin szereplőt, hogy tartózkodjanak a gyermekek ösztönzésétől, hogy részt vegyenek az erőszakban”.

A jelentés kiemelte Afganisztánt is, ahol 3062 gyermeket öltek meg vagy sebesítettek meg; Szíriát, ahol „légicsapások, hordóbombák és kazettás lőszerek 1854 gyermekáldozatot eredményeztek”; és Jement, ahol a szaúd-arábiai erők és az Irán támogatta húszi lázadók közötti harc több mint 729 gyermek halálát vagy sérülését okozott.

A magas gázai halálesetek valószínűleg a péntekenként megrendezésre kerülő “Visszatérés Menete” erőszakos tüntetésekhez köthetőek.

Az izraeli hadsereg korábban azt nyilatkozta, hogy a Hamász aktivistái hangszórós felhívásokban 300 sékelt (25000 ft) ígértek azoknak a gyerekeknek, akik kimennek a határ menti zavargásokra és megsérülnek.

Teljes cikk

Címkék:palesztin gyerekek

[popup][/popup]