Mazsihisz: Horthy kritikátlan dicsőítése történelemhamisítást jelent

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) változatlanul fenntartja az 1993 szeptemberében közzétett álláspontját, mely szerint Horthy Miklós magyarországi újratemetése kizárólag családi eseményként volt elfogadható, annak minden politikai, közösségi befogadása és ezáltal a volt kormányzó kritikátlan dicsőítése történelemhamisítást jelent.”

Horthy Miklós

“A Mazsihisz felhívására az 1993. szeptember 3-án tartott csendes megemlékezésen – az akkor még nagy számban közöttünk élő – holokauszttúlélők százai vettek részt, hogy ily módon emlékezzenek a meggyilkoltakra és emlékeztessenek arra a szerepre, amelyet a kormányzó vezette magyar hatóságok játszottak a több százezer mártír megsemmisítésében.

Horthy Miklós kormányzó pozitív vonásainak kiemelése mellett annak elhallgatása, hogy tömeggyilkosságok közvetlen résztvevőjévé vált és így felelősség terheli a magyarság több mint 60 százalékának elpusztításáért, a történelem meghamisítását jelenti és a meggyilkolt áldozatok emlékének semmibe vételét.

Ahogy azt már 1993-ban is hangsúlyoztuk: akik harsányan ünneplik Horthy Miklóst, nem egyszerűen a kormányzó személyét kívánják tisztára mosni, hanem az egész Horthy-korszakot. Annak csak egyes pozitívumait emelik ki, viszont szándékosan elfeledtetni igyekeznek a zsidóellenes intézkedések sorozatát, az ártatlan százezrek deportálását, a magyar zsidóság elpusztításában játszott állami szerepet.

A történelmet nem lehet megváltoztatni, de a valóság elhallgatása, a tömeggyilkosok méltatása elfogadhatatlan” – fogalmaz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleménye, mely azon a napon született, amikor Frölich Róbert országos főrabbi is tiltakozott Lázár János miniszter Horthyt dicsőítő beszéde ellen.

[popup][/popup]