Mazsihisz-EUJS: A szélsőjobboldal erősödésére határozott nemet kell mondani

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Az 1945-ös budapesti ostrom és a német kitörési kísérlet idei, 78. évfordulóján egy társunkat a nyílt utcán brutálisan megtámadták Budapesten. Az elkövetők neonácik voltak.” Az alábbiakban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a European Union of Jewish Students (EUJS) közös közleményét olvashatják a brutális támadással kapcsolatban. 

Kitörés napi felvonulás egy korábbi alkalommal (Forrás: Youtube / Euronews, képernyőfotó)

“A történelmet nemcsak ismerni kell, de társadalmi kötelességünk a nyilvánosságot emlékeztetni és figyelmeztetni a tragédiákra, a kirekesztő döntések és törvények következményeire. Ezért fontos és tiszteletre méltó, hogy három budai kerület évek óta közösen emlékezik, és példát mutat az emlékezetkultúra méltó formálásából. Múlt vasárnap kiállítás nyílt az I. kerületi polgármesteri hivatalban, ezután a Kapisztrán téren Ungváry Krisztián történésszel vehettünk részt egy megemlékezésen, amit egy olyan túra követett, amelynek helyszínein emberi történetek elevenedtek meg. Ez a visszatekintés békés, méltóságteljes és hiteles volt: tiszteletben tartotta az elhunytak emlékét.

Ezzel szemben a neonáci szélsőségesek kifordított hőskultuszt építenek önkényuralmi jelképekkel, kirekesztő és gyűlöletkeltő üzenetekkel, s mindezt legkevesebb 20 ezer, a biztos halálba küldött katonára hivatkozva, akiknek 1945-ben egy értelmetlen hadparancs miatt kellett meghalniuk.

A neonácik megmozdulása elfogadhatatlan minden jóérzésű demokrata számára, ám a magyar zsidó közösség számára különösen riasztó. Az antiszemitizmus erősödőben van Európában, ezért most kell határozottan figyelmeztetni a veszélyre, amelynek jelenségei az online térben a legerősebbek, így a közösségi felületeken aránytalanul nagy számban érintik a fiatalokat: hiszen az egyszerűnek tűnő hívószavak mögött szélsőséges csoportok sötét eszméinek gondosan leegyszerűsített, gonosz világmagyarázata áll.

A szélsőjobboldal egyre gyakrabban próbálja a jelentős történelmi pillanatokat kisajátítani gyűlölködő ideológiái terjesztésére. Elfogadhatatlan, hogy a történelmi emlékezetre hivatkozva olyan személyeket dicsőítenek, akik embertársaink megkülönböztetéséért, meghurcolásáért és meggyilkolásáért felelősek – ez nem egyeztethető össze az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró toleranciával és összeférhetetlen a demokrácia kultúrájával. A szélsőjobboldal erősödésére határozott NEM-et kell mondani, de a feladat ennél több: egyúttal IGEN-t kell mondani az emberhez méltó, demokratikus, európai, szabad társadalom eszméjére.

Mostantól a magyar kormányzatnak sokkal erősebben és sokkal következetesebben kell fellépnie a veszélyes szélsőjobboldali tendencia ellen. Eddig sokszor hallottuk, hogy az antiszemitizmussal szemben Magyarországon „zéró tolerancia” van, de most a biztonságérzetünk jelentősen megsérült. Bízunk benne, hogy hatékony kormányzati fellépéssel a biztonságérzet újra megerősíthető.”

[popup][/popup]