Mazsihisz – EMIH szóváltás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Határozott hangú közleményben utasította rendre a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége társegyházát, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget.

Mazsihisz_logó

A közlemény szövege:

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében május 10-én esedékes a teljes körű tisztújítás. Felekezetünk demokratikus berendezkedéséből adódóan éles verseny zajlik, amelyben jól láthatóan markáns nézőpontok ütköznek egymással.

A Mazsihisz kényes saját függetlenségére, ezért visszautasít minden – különösen a választásokba történő – direkt beavatkozást. A kampányidőszakban immár nem először az EMIH szándékosan félremagyarázza és kiforgatja az egyik elnökjelölt (a jelenlegi Mazsihisz elnök) szavait.

Méltatlannak tartjuk, ahogyan az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) megpróbálja más jelentéstartalommal megtölteni a Mazsihisz elnökének pontos megfogalmazását a Chabad-mozgalom 25 éves Magyarországi aktivitásáról. Az eset olyan kirívó, ami mellett felekezetünk nem mehet el szó nélkül!

Ezért felszólítjuk az EMIH-et, hogy se direkt, se indirekt formában ne avatkozzon be a Mazsihisz belső választásaiba.

emih_logo

Háttér:

A fenti közlemény nem nevezi meg, hogy a társegyház melyik közleményét kifogásolja, de minden bizonnyal a Heisler András élettere c. írásról van szó. Ez utóbbi szintén éles hangon sérelmezi, hogy a Mazsihisz elnöke a Szombat körkérdésére írott válaszában (A Síp utca monopóliuma megszűnt) a “virulens” és “nemzetközi” Chabad mozgalmat szembeállítja a ” a magyar történelmi tradíciókat hordozó orthodox és neológ mozgalmakkal”.

 

 

[popup][/popup]