Maximálisan kihasználja a Hezbollah az izraeli belpolitikai válságot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli fegyveres erők tisztjei úgy vélik, hogy a Hezbollah elmúlt időszakban tapasztalható fokozott aktivitása kapcsolatban állhat az Izraelt sújtó belpolitikai válsággal – Írja a Guardian.

A Netanjahu kormány tavaly novemberi újbóli megválasztását követően rég nem látott feszültséget lehetett tapasztalni az izraeli zsidó lakosság körében. A jobboldali államvezetés kísérletet tett az ország jogrendszerének átalakítására, melynek következtében tüntetések szerveződtek az ország több pontján. A lakosság egy része attól félt, hogy a kormány döntéseinek következtében autokrácia felé sodródhat a közel-keleti állam.

A helyzetet csak tovább rontja – írja a Portfoiu.hu –  hogy a libanoni Hezbollah minden jel szerint ki is használja a belpolitikai válságot: az elmúlt hónapokban megsokszorozódott a “Kék Vonal” névre keresztelt határszakasz elleni támadások száma.

Az elmúlt időszakban Jeruzsálemnek meg kellett erősítenie a határszakasz védelmét azt követően, hogy az ott felhúzott kerítésen többször átmásztak maszkos, néha egyenruhás férfiak, akik megrongálták a kamera berendezést és kövekkel dobálták a katonákat. Mindemellett az Izrael és Libanon között 2006-ban lezajló háború óta most került sor a legsúlyosabb rakétatámadásra az izraeli csapatok ellen.

„Az elmúlt hónapok intenzívek voltak. Egyre több az incidens. Hat hónapja egy járőrcsapat elég volt, de most négyre van szükségünk, és magasabb szintű készültségben vagyunk. Nagyobb az esélye az erőszakos összetűzéseknek.” Így foglalta össze a helyzetet egy izraeli illetékes.

[popup][/popup]