Marine Le Pen megkoszorúzta a Varsói Gettó Hőseinek emlékművét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Lépésével nyilván azt demonstrálta, hogy az általa vezetett Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) messzire került az elődszervezet, a mostani pártvezető apja által alapított Nemzeti Front (Front National) antiszemitizmusától.

Marine Le Pen a Varsói Gettó Hősei emlékművénél (Fotó: screenshot)

Morawiecki miniszterelnök – tudósít a hvg.hu – pénteken vacsorát adott Marine Le Pen tiszteletére, aki az európai jobboldali találkozóra érkezett Varsóba, és kijelentette: „az európai nemzetek jövőjéről” tárgyalnak.

Ez előtt a vendég fontos gesztust tett: megkoszorúzta a Varsói Gettó Hőseinek emlékművét. Ez a lépés bizonyosan azt kívánta mutatni, hogy a Nemzeti Tömörülés milyen messzire került az elődszervezet, a mostani pártvezető apja által alapított Nemzeti Front antiszemitizmusától.

A vezető ellenzéki napilap, a Gazeta Wyborcza felidézi: Jaroslaw Kaczynski pártelnök 2017-ben még azt mondta, hogy „Le Pen asszonyhoz annyi közünk van, mint Putyinhoz”. Azóta azonban elkezdődött az együttműködés az Európai Parlamentnek a Néppárttól jobbra álló frakciói között.

Péntek óta érkeznek a fotók arról a varsói találkozóról, munkamegbeszélésről, amelyre Orbán Viktort is meghívták, és amelyen Európa populista pártjainak vezetői vesznek részt, eredetileg azzal a tervvel, hogy egymással összefogva az Európai Néppárt után a második legnagyobb európai parlamenti frakciót alakítsák meg.

A pártok közötti tárgyalások azonban egy ideje már nem úgy alakulnak, ahogyan a formálódó új frakció létrehozásához kellene, a varsói találkozón ugyanis nem vesz részt sem az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni, sem a másik olasz populista párt, a Liga vezetője, Matteo Salvini.

Címkék:Varsói gettó

[popup][/popup]