Már Moszkva is leírta Basar Asszadot

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Mihail Bogdanov, aki egyben külügyminiszter-helyettes is, egy moszkvai kerekasztal-konferencián megállapította, hogy a szíriai rendszer az ország egyre nagyobb területe felett veszíti el az ellenőrzést.

asad
Ami az ellenzék győzelmét illeti, ez nem zárható ki, és sajnos, szembe kell nézni a tényekkel. A folyamatok abba az irányba fejlődnek, hogy a rezsim és a kormány egyre inkább elveszíti az ellenőrzést az ország egyre nagyobb területe felett” – mondta Bogdanov. Szerinte a szíriai konfliktus Bassár el-Aszad ellenfeleinek esetleges győzelmét követően is legalább egy-másfél éven át fog tartani, és több tízezer, de lehet, hogy több százezer áldozatot követel majd.

A magas rangú diplomata azt is elmondta, hogy szükség esetére Moszkvának kész a terve az orosz állampolgárok Szíriából való kimenekítésére, de ez a helyzet még nem következett be.

Mihal Bogdanov cáfolta, hogy az új szíriai ellenzéki koalíció meg akarná szakítani kapcsolatait Moszkvával. Arra a sajtóban megjelent értesülésre reagált, miszerint a novemberi, Katarban megtartott alakuló ülésen a szíriai ellenzéki erők titkos záradékban kötelezték volna magukat arra, hogy hatalomra kerülésük esetén nem csak Moszkvával, de Pekinggel és Teheránnal sem kívánnak kapcsolatot tartani.

A Kreml képviselője szerint a Nyugat azért ferdíti el Moszkva álláspontját a szíriai rendezéssel kapcsolatban, hogy gyengítse Oroszország pozícióit az arab világban.   Az arab tavasz következményei veszélyeztetik Oroszország nemzeti érdekeit – mondta Mihail Bogdanov. Úgy vélte, hogy a radikális iszlám csoportosulások erősödése a közel-keleti és az észak-afrikai országokban veszélyt jelentenek az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságokra és a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokra.

[popup][/popup]