Maccabi magyar végeredmény: 49 arany, 28 ezüst és 23 bronzérem

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Sajtótájékoztatót tartott a budapesti Maccabi Európa Játékok szervezőbizottsága Heisler András, Mazsihisz elnök, Jusztin Ádám, Maccabi VAC elnök és Deutsch Tamás, a Játékok Védnöki Testületének elnöke, MTK elnök részvételével.

Dénes, Heisler, Deutsch, Jusztin

A sajtó munkatársait Dénes Tamás, a Játékok házigazdája köszöntötte, aki kiemelte, hogy az elmúlt 10 napban minden idők legnagyobb multisport rendezvényére került sor, ahol 42 országból közel 3000-en érkeztek.

Heisler András, a Játékok felügyelőbizottságának elnöke kijelentette, hogy mind tele vannak élményekkel, fantasztikus sikernek értékelik az elmúlt 10 napot, ahol páratlan hangulatban zajlottak a 2500 zsidó sportoló mérkőzései. Kiemelte továbbá azt is, hogy rendkívüli fontosságúnak ítéli az eseményt a magyarországi zsidóság szempontjából is, akiket így a sporton keresztül tudtak megszólítani, és közelíteni a hagyományokhoz. Ez azonban csak az első lépés, kormányzati támogatással hamarosan egy új zsidó sportközpont építése is el fog indulni Budapesten.

Jusztin Ádám, a szervezőbizottság társelnöke számos Maccabi Játékokon részt vett már sportolóként és sportszervezőként is, de úgy véli, mindenben megfeleltek a kívánalmaknak, és nem maradt benne semmivel kapcsolatos hiányérzet, a magyar csapat eredményére pedig kifejezetten büszke. „30 érmet jósoltam a magyar csapatnak, azonban az általuk elért eredmények messze túlmutatnak a várakozásokon: összesen 49 arany, 28 ezüst és 23 bronzérmet gyűjtöttek be.”

A budapesti Maccabi Európa Játékok sikerességét kiemelendő, idézett egy magyar Maccabi sportolótól, Kaufer Tamástól kapott üzenetből is: „Életem meghatározó napjai voltak, felvállalhattam a zsidóságomat, felszabadító érzés volt.”

Végül Deutsch Tamás, a Játékok Védnöki Testületének elnöke összegezte a Játékok tapasztalatait, amellyel kapcsolatban azt mondta, bár tartja magát a mondás, hogy ha két zsidó összejön, három véleményen vannak, az elmúlt négy év alatt mégis sikerült egy olyan zsidó sporteseményt megszervezni, melyben sok-sok lélekemelő pillanatot élhettek át és nagyszerű eredményeket szerezhettek.

„Meggyőződésem, hogy Magyarország, Budapest és a magyar zsidó közösség is sokat kapott, de mi is sokat tudtunk adni.”

*

Az éremösszesítésben első az amerikai csapat: összesen 155 érmet szereztek: 75 aranyat, 43 ezüstöt és 37 bronzot. Mögöttük a házigazda magyar csapat végzett az éremtáblázat második helyén, 49 arany-, 28 ezüst- és 23 bronzéremmel (összesen 100 érem). A harmadik a német delegáció lett, ők 41 arany-, 30 ezüst- és 30 bronzérmet nyertek. (EMG2019)

[popup][/popup]