Ma nyílik meg a lengyel zsidóság történetét bemutató állandó kiállítás Varsóban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Kedden nyílik meg a Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumának állandó kiállítása, a multimédiás, interaktív tárlaton a lengyelországi zsidó közösség több mint ezeréves útját mutatják be.

Varsói Zsidó Múzeum (forrás jewish-heritage-europe.eu)

(forrás jewish-heritage-europe.eu)

A múzeumot a II. világháború alatt a németek által létesített, majd földig rombolt varsói gettó szívében építették meg. A több mint négyezer négyzetméteres kiállítási területen nyolc teremben ismertetik meg a látogatókkal a lengyel zsidóság történetét. Lengyelország az askenázi kultúra központja volt, amelyben a jiddis országhatárokon átívelő, összekötő nyelvként szerepelt. Évszázadokon át ott élt a világ legnagyobb zsidó diaszpórája: a második világháború előtt a 3,3 millió lengyel zsidó a lakosság egytizedét adta.

A múzeum épületét 2009 és 2012 között emelték. A több nemzetközi fórumon is díjazott építészeti terveket a Lahdelma & Mahlamäki finn építészműhely készítette, amelynek munkáját 36 országból érkezett 280 pályázat közül nemzetközi verseny keretében választották ki. A fény által átjárt épület hullámformájú kőfalaival mozgalmas látvány. Az egységet üvegből készült “hasadás” töri meg, amely a történelmi törést, a náci zsidógyűlölet ejtette sebet szimbolizálja. Jelképes a helyszín is: az épületből épp a varsói gettó harcosainak emlékművére látni. Az üveghomlokzaton lengyel és héber szavak folynak egymásba a polin szót alkotva. A polin jiddis nyelven Lengyelországot jelöli, de héber jelentése “Itt megpihenhetsz”. Egy legenda szerint egykoron az Európából menekülő zsidók ezt a szót hallották a lengyel erdőkben – isteni üzenetet, amely a biztos menekülés ígéretét nyújtotta nekik.

A múzeum Lengyelország első olyan intézménye, amelynél az állami finanszírozást magánforrásokkal egészítették ki. Az állami rész 18 millió zlotyt (mintegy 13 milliárd forintot) tesz ki, emellett a varsói Zsidóságtörténeti Intézet által létrehozott nonprofit társaság adományokból 140 millió zlotyt (mintegy 10 milliárd forintot) gyűjtött össze.

A most nyíló állandó kiállítás időrendben mutatja be a zsidóság történetét attól kezdve, hogy a 10. században Lengyelországba érkeztek. Emellett megismerkedhetnek a látogatók 16-18. századi nemesi köztársaság virágkorával, az újkori társadalmi és eszmei rétegződéssel. Utána a két világháború közötti korszakot mutatják be, amelyet a történészek gyakran a lengyelországi zsidóság második aranykorszakának minősítenek.

A holokausztnak szánt szakasz a zsidó lakosság szemével szemlélteti a németek által Lengyelország területén létesített gettók mindennapi életét, az elnyomást, a zsidók bújtatásának viszontagságait, a deportálásokat, a náci haláltáborokat. A legdrasztikusabb jeleneteket sem mellőző képanyagot a tárlat visszafogottan mutatja be.

A tárlat figyelmet szentel a háború utáni emigrációnak, felidézi a kommunista rendszernek a zsidó kultúra további feledtetésére irányuló tendenciáit, és bemutatja a lengyel zsidóság 1989 utáni feléledését is.

A múzeum leglátványosabb és legértékesebb része egy 17. századi, a II. világháború alatt a németek által felégetett zsinagóga rekonstruált teteje és boltozata. A harminctonnás szerkezetet mintegy 400 önkéntes újította fel korabeli módszerek és szerszámok használatával.

A kiállításnak magyar vonatkozásai is vannak: a középkornak szánt termet például Jichak ben Mose egyik vallási művéből, az Or Záruából származó idézet felnagyított másolata díszíti, mely a Hágárnak nevezett földön található Budát és Esztergomot, valamint a tájban fellelhető meleg forrásokat említi.

Barbara Kirshenblatt-Gimblett, a New York-i Egyetem lengyel származású professzora, az állandó kiállítást tervező csoport vezetője korábban arról beszélt, hogy a múzeumban élő pedagógiai és kulturális központot akarnak kialakítani zsidók és nem zsidók, lengyelek és a világ minden tájáról érkező látogatók számára. Az intézményben az állandó kiállítás megnyitása előtt művelődési és oktatási programokat már rendeztek.

A keddi megnyitót Reuven Rivlin izraeli, Bronislaw Komorowski lengyel elnök, valamint a külföldi zsidó szervezetek vezető képviselői részvételével tartják meg. Magyarországot az eseményen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára képviseli.

Az állandó kiállítás megnyitását számos rendezvény kíséri, többek között egy nagyszabású szabadtéri előadás, amelyen David Krakauer világhírű amerikai klezmer klarinétos és Tomasz Stanko lengyel dzsessztrombitás is fellép.

[popup][/popup]