Ma kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Ma kezdődik a szeptember 11-ig zajló Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek programját különböző zenei világokat vegyítő koncertek, mozipremier előtti vetítések, könyvbemutatók és kiállítások színesítik a főváros több helyszínén.

A szervezők (BZSH-Mazsihisz-Zsidó Kulturális Fesztivál) MTI-hez eljutatott közleménye szerint a fesztivál nyitóünnepsége vasárnap este Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös koncertje előtt lesz a Dohány utcai zsinagógában. Szintén vasárnap mutatja be legújabb, Hattyúk Dala című könyvét Vámos Miklós a Goldmark teremben, míg a Zeneakadémián Lux Erika zongoraművész és a Europäischer Synagogalchor működik együtt Izsák Andor, Zsidó Zene Európai Központjának alapítója vezényletével.

Az idei fesztivál magyar fellépői között lesz mások mellett a Ghymes és a Besh o droM együttes, Pajor Tamás, Charlie, a Mörk featuring Palya Bea formáció, az InFusion és Tompos Kátya, Jónás Vera, Micheller Myrtill, a Patché Group, a Budapest Klezmer Band, Caramel pedig Rudas Dániel kántorral zenél közösen.

A külföldi előadók között fellép a Boban Markovic Orkestar, az amerikai Klezmatics társulat, Eyal Shiloach izraeli hegedűművész a Klezmerész együttessel zenél a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, Illényi Katica pedig az Izraelből érkező Swing De Gitanes zenekarral ad koncertet.

A zsinagógák helyet adnak még a Frenák Pál Társulat előadásának, Nigun és a Kossuth-díjas Borbély Mihály lemezbemutató koncertjének, a Szefárd Dívák, a Back to the Roots, a Finucci Bros Quartet és Szőke Nikoletta Barbra Streisand-estjének, valamint a Pankastic zenekar koncertjének. A születésnapját ünneplő Sabbathsong Klezmer Band sztárvendége Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, valamint Ökrös Oszkár és a Kinneret kamarakórus lesznek.

Vámos Miklós könyvbemutatója mellett Dragomán György, Szabó T. Anna, Hegedűs D. Géza, a Kovax, Börcsök Enikő és Galkó Balázs irodalmi estjének is otthont ad a Goldmark Terem, de ott lesz Karácsony János és Für Anikó előadóestje, valamint Gálvölgyi János és Benedek Miklós közreműködésével blattoló kabaré, Kern András pedig Hernádi Judittal és Heilig Gáborral énekel együtt Gátos István zenekarának kíséretében.

A Bálint Házban mozipremier előtt vetítésen mutatják be a zsidó családi gyökereit kutató öt amerikai klezmerzenészről szóló Soul Exodus című filmet szeptember 5-én, míg két nappal később Radó Gyula rendezte A séta című magyar film lesz látható.

A Hunyadi téri zsinagógában lesz szeptember 5-én Vaja László festőművész kiállításának megnyitója, Kiss-Pál Szabolcs pedig a szeptember 9-én a 2B galériában mutatja be a holokausztnak emléket állító Hatikva című hanginstallációs játékát – áll a közleményben.

[popup][/popup]