Ma avatják az amerikai nagykövetséget Jeruzsálemben –  akár százezer palesztin is a határok ellen vonulhat

Írta: Izraeli Hírlevél, Új Kelet live, Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A mai napon, május 14-én, Izrael Állam kikiáltásának a Gergely-naptár szerinti 70. évfordulóján az Amerikai Egyesült Államok átköltözteti nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe.

A hivatalosan felavató ünnepség délután 16 órakor veszi kezdetét az Arnona negyedben. A főváros számos pontján útlezárásokra kell számítani.

A másik esemény kritikus. Ezen a napon tartja a palesztin lakosság a “Nakba”, vagyis a “Katasztrófa” napját – ahogy ők Izrael állam megszületését nevezik.

A Gázai övezetből tömeges rendbontás várható. Az övezetet uraló Hamasz bejelentette: nem fogja vissza azokat az ezreket vagy tízezreket, akik egy “Visszatérési menet” során több helyen megkísérlik majd áttörni a biztonsági kerítést. A Légierő röpcédulákat szórt az övezet városaira, amelyben arra kérte fel az lakosságot, hogy ne legyen a Hamasz ágyútölteléke, és ne közelítse meg a határkerítést.

A képen a Keren Salom határátkelőhely Gáza és Izrael határán, amit a palesztin tüntetők felgyújtottak (fotó: unitedwithisrael.org)

A Palesztin Hatóság és a Fatah kormányzó párt is sürgette a palesztinokat, hogy hétfőn vegyenek részt az amerikai nagykövetség megnyitása ellen rendezett tiltakozásokon Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia).

A „Nakba megemlékezéssel foglalkozó nemzeti bizottság” bejelentette, hogy 11 órakor indul Rámalláhból egy tiltakozó menet a Jeruzsálem peremén lévő Kalandia ellenőrző pont felé. De tüntetéseket tartanak többek között Betlehemben, Hebronban, Nábluszban és Jerikóban is.

A bizottság Facebookon azt üzente a palesztinoknak, hogy “jelenlétük nemzeti kötelesség”, ezzel utasítván el Donald Trump amerikai elnök döntését, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és a nagykövetséget átköltöztette a szent városba.

Palesztin fiatalok munka közben (Fotó: MIT)

“Felszólítjuk a fiatalokat, hogy csapjanak össze a megszálló erőkkel a konfliktus- és ellenőrző pontoknál,” – mondta a bizottság a Háárec riportja szerint.

Ugyanakkor az izraeli arabokkal foglalkozó bizottság jeruzsálemi tüntetésekre szólított, hogy “felemeljük hangunkat az izraeli megszállás és telepes politika amerikai támogatása ellen, a kétségbeesett amerikai-izraeli erőfeszítés ellen, hogy elfojtsák minden esélyét egy független és szuverén palesztin állam megteremtésének az 1967-es határokon Jeruzsálem fővárossal,”- mondta Mohammad Barake a bizottság elnöke a Ma’an hírügynökség jelentése szerint.

Palesztin fiatalok lángoló sárkányokat küldenek át a határon, gyújtogatás céljából (Fotó: . (Marcus Yam / Los Angeles Times)

Az izraeli hadsereg szombaton bejelentette, hogy egy extra brigádot helyezett ki Júdea és Szamáriába, valamint két extra brigádot a gázai határhoz.

Jeruzsálem biztonságát is megerősítették az amerikai nagykövetség hivatalos megnyitása miatt.

A tervezett jeruzsálemi tüntetések egybe fognak esni a Gázában tervezett tömegtüntetéssel, az izraeli hadsereg felkészült arra az eshetőségre, hogy akár több mint 100 000 ember is összegyűlhet és lázonghat a határ mentén, megpróbálva áttörni a határkerítést és behatolni Izraelbe.

 

Címkék:Amerikai nagykövetség, Gáza, Jeruzsálem, palesztin erőszak

[popup][/popup]