Liberman zsarolásnak nevezte az ultra-ortodox pártok ultimátumát

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Avigdor Liberman védelmi miniszter pénteken ismét kikelt az ultra-ortodox törvényhozók ellen, zsarolásnak nevezve azon követelésüket, hogy megszavaztassanak egy törvényt, amely mentesíti a jesivák hallgatóit a kötelező katonai szolgálat alól.

“Az ultimátumot, hogy ‘vagy a besorozásra vonatkozó törvénytervezet vagy a [2019-es] költségvetés’ a haredi pártok szabták ki,” írta Liberman Facebookon pénteken. “Az ultimátumot, hogy vagy elfogadásra kerül a katonai szolgálatra vonatkozó törvényjavaslat második és harmadik olvasata májusban vagy a kormány feloszlik’ szintén a haredi pártok szabták ki. A tárgyalás tárgyát képező törvényjavaslat nem kompromisszum, hanem zsarolás. Bárki, aki engedni akar a zsarolásnak, tegyen úgy. A Jiszráel Beitenu csak a védelmi testület és az Izraeli Védelmi Erők által összeállított törvényjavaslatot fogja támogatni. Amikor biztonságról van szó, mi nem ismerünk kompromisszumot.”

Liberman az ortodox pártok és a Zsidó Otthon párt vezetője, Naftali Bennett oktatási miniszter és Ajelet Saked igazságügyminiszter által összeállított kompromisszumokra épülő törvényjavaslatra utalt.

A törvényjavaslat tartalma még nem tisztázott, de úgy tűnik, hogy drasztikusan csökkentené a sorozást elkerülőkkel szembeni szankciókat, és szinte automatikus mentességben részesítené az ultra-ortodox szemináriumi hallgatókat a katonai szolgálat alól.

A törvényjavaslatot a miniszteri bizottság vasárnap fogja megtárgyalni.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, aki pénteken tért vissza az Egyesült Államokból, a vasárnapi kabinet ülésen eldöntheti, hogy vagy megőrzi jelenlegi kormányát és megpróbál kompromisszumra jutni, vagy előrehozott választásokra kerül sor.

Koalíciós források megjegyezték pénteken, hogy bár Liberman csütörtökön és pénteken több nyilatkozatot is tett, soha nem mondta, hogy megvetózná a kormány által készített kompromisszumos törvényjaslatot.

A koalíciós krízis múlt héten tört ki, amikor a Jahadut Hatora ultra-ortodox párt törvényhozói kijelentették, hogy nem fogják támogatni a 2019-es költségvetést, ha a koalíció nem fogad el egy törvényjavaslatot, amely biztosítja az ultra-ortodox tanulók automatikus mentességét a katonai szolgálat alól.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]