Liberman: Én nem vagyok baloldali

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Liberman csütörtön elutasította a Likud azon állításait, hogy szándékosan akadályozta a jobboldali kormány létrejöttét, és hogy „balos”, aki meg akarja buktatni Netanjahut. Hozzátette, hogy a miniszterelnök pártja az elmúlt napokban ajánlatokat tett az összes Jiszráel Beitenu törvényhozónak, hogy meggyőzze őket, hogy álljanak át a Netanjahu vezette koalícióhoz.

Avigdor Liberman

Miután Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek nem sikerült éjfél előtt elsimítani az Avigdor Liberman Jiszráel Beitenu és az ultraortodox pártok közötti vitát a besorozási törvénytervezet kapcsán és kihirdetni az új kormányt, kezdetét vette a végső szavazás a Knesszet feloszlatására.

A Likud törvénytervezetét a 21. Knesszet feloszlatására és új választások kiírására a képviselők 74-45 arányban elfogadták. Az új választásokra szeptember 17-én kerül sor.

Netanjahu a szavazás után Libermant tette felelőssé a történtekért, aki most már a “baloldali blokkhoz” tartozik.

„Az izraeli közvélemény világos és egyértelmű döntést hozott, hogy én leszek a miniszterelnök, és a Likud egy jobboldali kormányt fog vezetni. A közvélemény engem választott Izrael Állam vezetésére. A választásokon induló különféle pártok közül sokan azt mondták, hogy engem fognak támogatni. A jobboldalnak adott 65 képviselőből 60 megtette, amit vállalt. Az egyik párt azonban pontosan az ellenkezőjét tette. Avigdor Liberman félrevezette a szavazóit. Az elejétől fogva nem volt szándékában csatlakozni a kormányhoz.”

„Avigdor Liberman mostantól a baloldalhoz tartozik. Megbuktatja a jobboldali kormányokat. Ne dőljenek be neki megint. Holnap beszélni fogok erről. Talán elmondok olyan dolgokat is, amelyekről nem tudnak.”

Már a koalíciós tárgyalások előtt sejteni lehetett, hogy az Avigdor Liberman vezette szekuláris Jiszráel Beitenu és a két ultraortodox párt közötti ideológiai különbségek komoly fejtörést fognak okozni Netanjahunak. Liberman azt akarta, hogy a Knesszet egyetlen betű megváltoztatása nélkül szavazza meg a Védelmi Minisztérium ultraortodox férfiak besorozására vonatkozó törvénytervezetét, de a Sasz és a Jahadut Hatora ezt ellenezte.

Liberman csütörtön elutasította a Likud azon állításait, hogy szándékosan akadályozta a jobboldali kormány létrejöttét, és hogy „balos”, aki meg akarja buktatni Netanjahut. Hozzátette, hogy a miniszterelnök pártja az elmúlt napokban ajánlatokat tett az összes Jiszráel Beitenu törvényhozónak, hogy meggyőzze őket, hogy álljanak át a Netanjahu vezette koalícióhoz.

„Ez volt a legfurcsább koalíciós tárgyalás amit láttam. Úgy tűnik, Netanjahu a kezdetektől fogva nem akarta a Jiszráel Beitenut a kormányba. Egész idő alatt azon volt, hogy megpróbálja átcsábítani a törvényhozókat a többi pártból, minden oldalról. A Jiszráel Beitenuból mindenki nagyszerű ajánlatokat kapott, hogy hagyja el a pártot, áruljon el engem és csatlakozzon a kormányhoz. A Likud biztos volt benne, hogy a nyomás alatt megtörünk.”

A lebalosozásra visszavágva pedig megjegyezte, hogy Netanjahuval ellentétben ő egy telepes. „A kesszáriai férfi azzal vádolja a nokdimi férfit, hogy balos.”

Még inkább jobboldalra pozícionálva magát emlékeztetett, hogy Netanjahu megszavazta 2005-ben gázai kivonulást; bocsánatot kért Recep Tayyip Erdogan török elnöktől a két ország közötti kapcsolatok normalizálásának részeként; ígérete ellenére még mindig nem evakuáltatta Khan al-Ahmar illegális beduin telepet Júdea és Szamáriában; valamint a legutóbbi összecsapásokat követően, amikor gázai terroristák közel 700 rakétát lőttek ki Izraelre, 30 millió dollár katari segélyt engedett be az övezetbe.

Teljes cikk

Címkék:Avigdor Liberman

[popup][/popup]