Liberman: Egységkormány kell, Likud-Kék-Fehér nagykoalíció

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael: A szekuláris jobboldali Jiszráel Beitenu párt vezetője, Avigdor Liberman szombaton a 13-as csatornának azt mondta, a szeptember 17-i választások után egységkormányt fog kikényszeríteni Benjamin Netanjahu Likud pártja és a Beni Gánc vezette Kék-Fehér között.

Avigdor Liberman (Fotó: Emil Salman)

„Likud-Kék-Fehér kormányt fogunk kikényszeríteni, ez egy válság kormány lesz, nemzeti-liberális. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk az ultraortodox pártok bekerülését a kormányba… Az ultraortodoxok egy haredi-halachikus kormányt akarnak. Megdöbbenve láttam a versenyt Gánc [Kék-Fehér] és Netanjahu között, hogy melyikük tud többet engedni az ultraortodoxok javára.”

Liberman szerint Netanjahu arra próbálja kihegyezni a kampányt, hogy ki lesz a miniszterelnök, pedig valójában az a kérdés, milyen kormány fog alakulni.

Később Facebookon azt írta, hogy pártja a legtöbb Knesszet széket szerző párt jelöltjèt fogja támogatni, és az általa elképzelt koalíció, az ultraortodoxok és a kahanista Otzma Jehudit nélkül, az izraeli polgárok többségének akaratát fogja képviselni.

„Kibújt a szög a zsákból,” reagált a Likud. „Liberman nyíltan kimondja, hogy hajlandó együttműködni [Jáir] Lapiddal és Gánccal és kikényszerítené egy baloldali kormány létrehozását. Azok, akik jobboldali kormányt akarnak muszáj, hogy a Netanjahu vezette Likudra szavazzanak.”

A Kék-Fehér szintén reagált az elhangzottakra.

„Ha Liberman levonja ezt a következtetést még az előtt, hogy ő és a pártja megszavazta a Knesszet feloszlatását, megkímélhették volna Izrael népét egy újabb szükségtelen választástól. De ahogy azt az északi sarkvidéki körökben mondják, jobb később, mint soha.”

Múlt héten Liberman azt állította, hogy „Bárki, aki hallotta az interjúkat a Kék-Fehér vezető tisztviselőivel, tisztában van vele, hogy az egyetlen esélyük a kormányalakításra jegesmedvékkel van az Északi-sarkon.”

A teljes cikk

[popup][/popup]