Libanoni mágnás gesztusa Izraelnek – ne kerüljenek neonácik kezére Hitler használati tárgyai

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Libanoni mágnás Hitler használati tárgyait árverésen vásárolta meg, majd egy izraeli szervezetnek ajánlotta fel.

AH monogram Hitler kalapján – egy a tíz tétel közül, amit a libanoni mágnás megvett. A kalap ára 50.000 Euro volt a Hermann Historica aukciósház honlapja szerint. (Fotó: Matthias Balk / dpa / AFP / Germany Out)

Abdallah Chatila azt nyilatkozta, hogy a múlt heti, nagy port felverő müncheni aukción 10 tételre – köztük Hitler cilinderére – licitált és szerzett meg. Lépését azzal magyarázta: nem akarta, hogy a tárgyak neonácik kezére kerüljenek

A Svájcban élő libanoni üzletember a Keren Hajeszodnak, a diaszpóra zsidóságától Izrael számára adományokat gyűjtő szervezetnek ajánlotta föl.

„Azért vásároltam föl a tárgyakat, hogy azokat ne lehessen náci propagandacélokra fölhasználni. Lépésem teljesen politikamentes és semleges” – nyilatkozta a Le Matin Dimanche svájci hetilapnak.

Chatila 1974-ben Bejrútban született keresztény ékszerész családban, és a 300 leggazdagabb svájci között tartják számon. Vagyonát gyémántkereskedésből és ingatlanügyletekből szerezte. A múlt szerdai árverésen, amelyet a müncheni Hermann Historica aukciós ház rendezett, 545.000 euró értékben vásárolt használati tárgyakat, köztük Hitler cilinderét, szivardobozát és írógépét, valamint a Mein Kampf birodalmi sassal és horogkereszttel díszített különkiadását, amely Hermann Göring tulajdona volt.

Abdallah Chatila

„A szélsőjobb populizmus és antiszemitizmus Európa- és világszerte terjedőben van, és én nem akartam, hogy ezek a tárgyak illetéktelen kezekben kerüljenek. Azzal adtam át a Keren Hajeszódnak, hogy múzeumban állítsák ki. A történészek szerint szükség van rájuk a kollektív emlékezet megőrzéséhez.”

Az aukció Németország szerte felháborodást keltett, különösen a zsidó közösségek körében. Menachem Margolin rabbi, a Európai Zsidó Szervezet (EJA) elnöke a hónap elején nyilatkozta, hogy Németország a jelentett antiszemita cselekményeket tekintve vezető helyet foglal el Európában.

Az EJA felhívta a német hatóságokat, gondoskodjanak arról, hogy az aukciós házakat kötelezzék a vásárlókról listát vezetni, akiket a megfigyelés alatt álló személyek között kell nyilvántartani.

 

[popup][/popup]