Lézertechnikával a papírsárkányok ellen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael új lézerrendszert mutatott be a robbanó léggömbök és lángoló sárkányok ellen.

Gázai terroristák lángoló sárkányt indítanak Izrael felé 2018. június 8. (fotó: Izraeli Védelmi Erők)

Az izraeli biztonsági erők bemutattak egy új lézerrendszert a Gázai övezetből léggömbökkel, sárkányokkal vagy drónokkal átreptetett gyúlékony- és robbanóeszközök megsemmisítésére, amelyek korábban számtalan tüzet okoztak Izraelben, felégetve nagy mezőgazdasági területeket és erdőket a határ közelében.

A rendszer feladata, hogy a levegőben lelője a tűz- és robbanásveszélyes célpontokat, még mielőtt behatolnának izraeli területre.

A lézert a magánszektor mérnökei fejlesztették ki a rendőrség és az Izraeli Védelmi Erők számára, együtt dolgozva a Ben Gurion Egyetem kutatóival, valamint az izraeli rendőrség és az Izraeli Védelmi Erők technológiai részlegeivel.

Gázából küldött terror lufi miatt keletkezett tűz az egyik Gáza melletti közösségben 2019. június 14. Fotó: tűzoltó és mentőszolgálatok

A 12-es csatorna csütörtöki riportja szerint a lézer képes bemérni ezeket a célokat éjjel és nappal két kilométeres effektív hatótávolságra. A rendszer továbbá kis utánfutón mozgatható, vagy teherautóra szerelhető.

A jelentés szerint a gázai övezet határán, valamint a libanoni északi határ mentén fogják üzembe helyezní.

Az övezetből átreptetett lángoló sárkányok több ezer holdnyi izraeli termőföldet pusztítottak el, több mint 90 millió dolláros (2,7 milliárd forint) kárt okozva.

Teljes cikk

 

Címkék:lángoló léggömb, lángoló sárkány

[popup][/popup]