Letartóztattak 100 terroristát, közülük 20 részt vett az október 7-i merényletben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg titkosszolgálati információk alapján elfogta a Hamász palesztin iszlamista szervezet több mint 100 fegyveresét a hán-júniszi Nasszer kórházban, a Gázai övezet déli részén, köztük húsz olyat, aki részt vett az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadásban – jelentették be pénteken hivatalosan.

Gáza, február 17.

A kórház átkutatásakor találtak olyan gyógyszereket, amelyeken a Hamász által túsznak elhurcolt izraeliek közül néhánynak a neve szerepel. Ennek amiatt lehet jelentősége, hogy az Izrael és a Hamász között katari és amerikai közvetítéssel megkötött megállapodás keretében a Gázai övezet civil lakosságának bejuttatott gyógyszersegélyből az izraeli túszoknak is kapniuk kell.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Nasszer kórházban négy beteg meghalt áramhiány miatt. Leálltak a generátorok, és ez az intenzív osztályon lélegeztetőgépre kapcsolt betegek, illetve az inkubátorba tett koraszülöttek életét veszélyezteti.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter pénteken azt közölte, hogy Izrael birtokába került titkosszolgálati információk szerint az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak több mint harminc alkalmazottja vett részt az október 7-i terrortámadásban, és segédkezett izraeli túszok Gázába hurcolásában.

Közülük tizenkét palesztin nevét és fényképét, köztük az UNRWA iskoláiban oktató tanárok nevét nyilvánosságra hozta az izraeli hadsereg, és Galant bemutatta ezeket a külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján. (MTI)

[popup][/popup]