Lerángatták a neokahanista képviselőt a Kneszet szószékéről, miután az arab elnökhelyettest terroristának nevezte

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hétfő este vette kezdetét a maratoni vita a Kneszetben a Bennett-Lapid rotációs törvényről, mely során Itamar Ben-Gvir neokahanista törvényhozó terroristának nevezte Ahmed Tibi Kneszet-elnökhelyettest.

Ben-Gvirt – tudósít az ujkelet.live – erőszakkal távolították el a pódiumról, miután kifakadt Tibire és ,,terroristá”-nak nevezte, akinek ,,a szír parlament tagjának kéne lennie”, az obstrukció kezdetén a Kneszetben.

A konfrontáció akkor tört ki, amikor Ben-Gvir nem volt hajlandó Tibit ,,Elnök úr”-nak szólítani és figyelmen kívül hagyta az utasításait. Amikor Tibi azt mondta Ben-Gvirnek, hogy nem tartja be a Kneszet-elnök utasítását, a kahanista törvényhozó így válaszolt: ,,Te egy terrorista vagy. Nem fogsz elhallgattatni.”

Ekkor elkezdtek kiabálni egymással, Tibi pedig Ben-Gvir eltávolítását kérte a podiumról. Ben-Gvir ezután a teremszolgákkal folytatta küzdelmét, miközben elvonszolták.

A teremben zajló nyugtalanság több percig folytatódott, mivel a Likud képviselői úgy vélték, Tibinek békésebb megoldást kellett volna találnia, míg Tibi szerint „a legnagyobb visszafogottságot” tanúsította egy olyan képviselővel szemben, aki terroristának nevezte.

Az esetet követő nyilatkozatában Ben-Gvir nem volt hajlandó meghátrálni, mondván: „A Kneszet szabályzatában nincs olyan záradék, amely előírná, hogy bárkit urazzak, pláne nem akkor, ha terroristáról van szó, aki a [Palesztinai Felszabadítási Szervezet egykori vezetője, Jasszer] Arafat tanácsadója volt, és a sziriai parlamentben kéne ülnie.”

Teljes cikk

[popup][/popup]