Lehet-e különbséget tenni zsidó és zsidó között?

Írta: Guba Gergely - Rovat: Hírek - lapszemle

gubagergely

Guba Gergely vagyok, az egyetemes emberi közösség tagja. Magyarul beszélek, magyarul álmodom, egy asszimilálódott család fia vagyok, aki soha sem tanulta a zsidóságát, aki csak érezte azt az „isteni sugallatot”. Zsidó vagyok, aki három generáció után visszatért és ismét szombatot tart.

Más zsidó vezetőkkel együtt a közelmúltban részt vehettem az Angela Merkel kancellárral létrejött találkozón. A beszélgetés során, a magyar egyházügyi törvény anomáliáival összefüggésben, nagy hangsúlyt kapott, hogy Magyarországon a zsidóság nem egységesen képviseli az érdekeit. Személy szerint régóta vártam már egy ilyen témájú beszélgetést.

Az elmúlt évek történései jelentősen megváltoztatták a haza zsidó élet szereplőinek erőviszonyát. Az tény, hogy a Mazsihisz korábbi hegemóniája megszűnt. A kialakult versenyhelyzet mindenkinek csak előnyére válna, ha ez a változás nem egy olyan, általam is bírált, jogszerűtlen és kirekesztő törvény következménye lenne, amely megszüntette az esélyegyenlőséget. Az általam képviselt közösség elvesztette az egyházi státuszát, azt a jogát, hogy az állam szemében egyenrangú legyen a többi zsidó közösséggel. Ez komoly erkölcsi kérdéseket is felvet. Például azt, hogy lehet-e különbséget tenni zsidó és zsidó között, attól függően, hogy hogyan imádkozik. Jobb az egyik a másiknál, vagy talán igazabb? Szerintem ezt Isten majd eldönti helyettünk. Mi zsidók, a többségi társadalomtól elvárjuk a toleranciát, de egymás felé időnként mintha elfeledkeznénk ugyanerről. A zsidó nép él, kulturálisan virágzik, van önálló állama és használhatja ősi nyelvét. Mi az, aminek ez köszönhető? Úgy gondolom az összetartásnak, amely védelmezte népünket mindentől, az elmúlt évezredek viharaiban.

Reménykedem, hogy a többi zsidó hitközségben működő vezetőtársaim nyitottak lesznek a javaslatomra, hogy teremtsük meg együtt az egységet, dolgozzunk együtt a magyarországi zsidóság egyenjogúságáért és virágoztassuk fel közösségeinket. A mai zsidó társadalomnak része kell, hogy legyen valamennyi zsidó közösség, minden hitközség.

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség elnökeként, kérem a mellettünk működő négy zsidó hitközséget (Mazsihisz, EMIH, MAOIH és Bét Orim), hogy az irányzatok közötti teológiai különbségeket félretéve, hozzunk létre egységet, érdekvédelmi szövetséget. Teremtsük meg azt a fajta erős érdekvédelmet, amely a külvilág felé egységes fellépést mutat, és az egész magyar zsidóság hasznára válik. Hiszem, hogy ez fontos gondolat, amely egyszer megvalósul hazánkban.

 

 

[popup][/popup]