Ledöntötték és a folyóba dobták az ungvári menórát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A hétvégén ismeretlenek az Ung folyóba döntötték az egykori zsinagóga, jelenleg a megyei filharmónia épülete mellett lévő nagyméretű hanukai menóra fémágait – közölte Hanna Dan, a Kárpátaljai Megyei Rendőrség sajtószóvivője. A rongálást vasárnap kora délután fedezték fel.

A hírt at UNIAN hírügynökség közölte – írja a kiszo.net.

A szóvivő elmondta, hogy az ungvári zsidó hitközség vasárnap 15 óra tájban értesítette a rendőrséget a rongálásról. A helyszínre érkező nyomozók kiterjedt adatgyűjtést végeztek, lehetséges szemtanúkat hallgattak ki és megtekintették a közelben található térfigyelő kamerák felvételeit.

Menáchem Mendel Wilhelm rabbi segítője, Dmitro Ravvina a Szuszpilne regionális tévécsatornának elmondta, hogy 14 óra 20 perckor (kelet-európai idő) a kommunális vállalat értesítette a hitközséget arról, hogy a 8 méter magas menóra a folyóban van. Ezt követően hívták a rendőrséget és a katasztrófa-elhárítási szolgálatot, ők emelték ki a partra a menórát, amely előző este még a helyén állt.

Vasárnap egy ideiglenesen felállított menórán gyújtották meg az utolsó gyertyát.

Az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége emlékeztetett arra, idén ez már a hatodik eset, Kijevben, Dnyipróban és Rivnében is megrongálták a zsidó hanuka ünnep alkalmából felállított kilencágú gyertyatartó oszlopot.

[popup][/popup]