Lázár összehívta a Zsidó Kerekasztalt – Heisler óvatos

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Lázár János szeptemberre összehívta a Zsidó Közösségi Kerekasztalt, amihez Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökének együttműködését is kérte.

Lázár János

Heisler csak akkor tud a meghívásra válaszolni, ha előbb megkapja Lázártól az ülés tervezett, pontos napirendjét. A Mazsihisz elnöke mély csalódásként élte meg az elmúlt háromnegyed évet.

Válaszolt hétfőn Heisler András, a Mazsihisz elnöke Lázár János múlt heti levelére, amiben a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását kérte. Heisler András a hvg.hu-nak elmondta, hogy a levélben gratuláltak Lázár János miniszteri kinevezéséhez, és örömüket fejezték ki amiatt is, hogy a kormány immár miniszteri szinten tartja fontosnak a közvetlen kapcsolattartást a hazai zsidó szervezetekkel.

Heisler_AndrásA levélben Heisler arra is kitért, hogy „mély csalódás volt számukra az elmúlt háromnegyed év” a kormány emlékezetpolitikája, a zsidó szervezetek véleményének, kéréseinek figyelmen kívül hagyása miatt, és azért, mert „nem volt érdemi kapcsolat” a Mazsihisz és a kormány között. Hangsúlyozta, hogy ha a kormány partneri viszonyt akar kialakítani, abban örömmel működnek közre, de a Zsidó Közösségi Kerekasztallal kapcsolatos meghívásra csak akkor tudnak érdemben válaszolni, ha Lázár János elküldi az ülés tervezett pontos napirendjét, és előzetesen a zsidó szervezetek megvitatják azt.

[popup][/popup]