Lázár János a Síp utcába látogatott

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével egyeztetett Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A megbeszélésen téma volt a hazai zsidó temetők és zsinagógák felújítása és gondozása, a holokausztoktatás és a Sorsok Háza is.

Munkamegbeszélésen látta vendégül a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Lázár János miniszter. A megbeszélésen részt vett Heisler András a Mazsihisz elnöke, Kunos Péter ügyvezető igazgató, Latorcai Csaba, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár és Frölich Róbert, a frissen megválasztott magyar főrabbi.

A több órás egyeztetés után Lázár elmondta: a beszélgetésen kulturált formában és konszenzussal egybekötve közösen értékelték a magyarországi zsidó szervezetek és a kormány közötti együttműködést.

„Az a legfontosabb, hogy az a közösség, amelyiknek a sajátja lesz ez a központ, elfogadja azt” – jelentette ki a miniszter a Sorsok Házával kapcsolatban. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy továbbra sincsen konkrét időpont a megnyitóra, mert az intézmény csak akkor nyithat meg, ha a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják a megvalósuló koncepciót.

Az oktatás és a Sorsok háza kapcsán Heisler hangsúlyozta, a legfontosabb az, hogy hiteles és történelmileg helyes kép legyen a magyar társadalom fejében a holokausztról és a zsidóságról. „A józsefvárosi központnak a fő feladata az kell, legyen, hogy egy bemenő gyerek vagy egy felnőtt bent egy hitelessel történelemmel találkozzon” – mondta el a Mazsihisz elnöke, aki szerint ez jelenleg nem biztosított, mivel Schmidt Máriát, a Terror Háza vezetőjét nem tartják alkalmasnak egy ilyen program felügyeletére.
A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Lázár János

[popup][/popup]