Lauder a Hóman-szoborról: “Nagyon későn jöttek Orbán miniszterelnök szavai, de üdvözlendők

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Zsidó Világkongresszus elnöke üdvözölte Orbán döntését a Hóman-szobor ügyében
Lauder

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke üdvözölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök azon állásfoglalását, amely szerint nem támogatják adófizetők pénzéből, hogy Hóman Bálintnak, a Horthy-korszak oktatás- és vallásügyi miniszterének szobrot állítsanak Székesfehérváron.

“Nagyon későn jöttek Orbán (Viktor) miniszterelnök egyértelmű kijelentései ebben az ügyben, de mindenképpen üdvözlendők. Köszönöm neki, hogy egyértelművé tette a magyar kormány álláspontját: nem jár tisztelet azoknak, akik előkészítették a hatszázezer magyar zsidó ellen a náci Németország által 1944-ben elkövetett tömeggyilkossághoz” – írta Lauder a Zsidó Világkongresszus honlapján megjelent, szerdai keltezésű közleményében.

Az adófizetők, köztük a több mint százezer magyar zsidó megcsúfolása lett volna, ha hozzájárultak volna egy olyan ember szobrának állításához, aki nemcsak hogy gyűlölte a zsidókat, de aktívan segítette is üldöztetésüket” – közölte a Zsidó Világkongresszus elnöke, kiemelve, hogy a “szobor kifejezetten sérti a holokauszt magyar áldozatait”.

Lauder ezzel a magyar miniszterelnök hétfői kijelentésére reagált. Orbán Viktor a parlamentben azt mondta, nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.

A Zsidó Világkongresszus vezetője üdvözölte továbbá, hogy Orbán Viktor jelezte azt is: a fentiek miatt nem fog támogatni Horthy Miklósnak történő szoborállítást sem.

Júliusban és december elején Ronald Lauder arra szólította fel Orbán Viktort, hogy avatkozzon közbe, ne engedje, hogy közpénzekből emeljenek szobrot Hóman Bálintnak.

A Zsidó Világkongresszus elnöke egyúttal köszönetet mondott az Egyesült Államok kormányának, és különösen Ira Formannak, az antiszemitizmus elleni harc különmegbízottjának is a szobor ellenzéséért.

“Ira Forman Magyarországon járt az utóbbi napokban, és világosan felszólalt a szoborral szemben. Szeretném megköszönni neki, valamint John Kerry külügyminiszternek, hogy felvetették a kérdést a magyar hatóságoknál. Erőfeszítéseik nem voltak hiábavalóak” – mondta Lauder.

Ira Forman vasárnap részt vett egy Székesfehérváron tartott tiltakozó hanukkai gyertyagyújtáson, amelyet a Mazsihisz szervezett.

Hóman Bálint történész és egyetemi tanár 1931-től több kormányban is vállalt miniszteri tárcát. Jelentős szerepe volt az 1930-as évek végén megkezdődött zsidóellenes törvények elfogadásában.

A székesfehérvári Hóman Bálint alapítvány határozta el, hogy tiszteletére életnagyságú bronzszobrot emel, de ennek költségeit nagy mértékben a magyar igazságügyi minisztérium fedezte volna. Orbán Viktor hétfőn elmondta, hogy a civil szervezet úgy döntött, visszaküldi ezt a pénzt a minisztériumnak.

Az alapítvány a Zsidó Világkongresszus honlapján közölt információk szerint elhalasztja a szobor eredetileg december 29-re tervezett felavatását, és adománygyűjtő kampányba kezd a finanszírozása érdekében

 

Címkék:Hóman, Lauder

[popup][/popup]