Lauder 25 millió dollárt szánt az amerikai politikai antiszemitizmus megfékezésére

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ronald Lauder a Zsidó Világkongresszus elnöke 25 millió USD-t szán az amerikai politika antiszemita megnyilvánulásainak megfékezésére

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke

A milliárdos filantróp hétfői bejelentése szerint az apolitikus nonprofit szervezetként működő Anti-Semitism Accountability Project (ASAP) antiszemita nyelvezetet használó közéleti személyiségeket kutat föl.

A 25 millió dolláros kampány olyan választási jelöltek ellen irányul, akik támogatják vagy elfogadják az antiszemitizmust. A The New York Times azt írta, hogy Lauder fogja meghatározni azoknak a – szövetségi, állami vagy helyi – politikusoknak a körét, akik felelősségre vonását és megbuktatását az ASAP (szervezet és közügyekkel foglalkozó bizottság) célul tűzi ki.

Lauder a republikánusok pénzügyi támogatója, de azt nyilatkozta, hogy az ASAP demokrata és republikánus politikusok antiszemita kijelentéseit és tevékenységét egyaránt nyomon fogja kísérni.

A szervezet megalakulását bejelentő nyilatkozatban az áll, hogy „az antiszemitizmust támogató intézmények és kulturális szereplők elleni akciók várhatók”.

Lauder elmondta, hogy egyetemek és az ottani antiszemita professzorok egyaránt a célkeresztben vannak. Nyomást fognak rájuk gyakorolni, hogy hagyjanak föl antiszemita nézeteik hangoztatásával és felveszik a kapcsolatot a nagyobb pénzügyi támogatókkal. Azok a csoportok, amelyek felvették a küzdelmet a gyűlöletkeltéssel, számíthatnak támogatásukra.

Az ASAP megalakítása válasz az USÁ-ban egyre erősödő antiszemitizmusra. Egy felmérés szerint az ország lakosságának 14 százaléka zsidóellenes, míg a Rágalmazásellenes Liga közvélemény-kutatása szerint ez az arány 7 százalék volt 2014-ben.

Lauder elmondta, hogy csapatokat szerveznek azzal, hogy figyeljék az antiszemita kommentárokat „a helyi szinttől a legmagasabbakig”.

[popup][/popup]