Látogatás egy Hezbollah alagútban

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők kedden megosztott egy videót a négy Dél-Libanonból Izrael északi részére ányúló Hezbollah-támadóalagút egyikének belsejéről.

“Attól a pillanattól kezdve, hogy a terrorista alagutak feltárásra kerülnek, az izraeli hadsereg katonái különböző eszközökkel tanulmányozzák őket – beleértve a képalkotási és felderítési módszereket-, a polgárok elrablására használt csapdák felkutatása mellett,” – olvasható a katonai szóvivő egységének nyilatkozatában.

A nyilatkozat megjegyzi, hogy a Hezbollah úgy tűnik megpróbálta lezárni az Izraelbe behatoló járatot, miután a hadsereg megtalálta és robbanóanyagot helyezett el benne.

Míg a hadsereg nem árulta el a videóban szereplő alagút helyszínét hangsúlyozta, hogy a föld alatti járatok megtalálására és megsemmisítésére tett erőfeszítései a terv szerint folytatódnak, és az akcióval kapcsolatos információk megosztásra kerülnek a releváns helyi hatóságok vezetőivel.

A hadsereg továbbá közölte, hogy a jelenleg feltárás alatt álló alagutak nem jelentenek veszélyt a környék izraeli lakosaira.

Hillel Neuer on Twitter

For years, UNIFIL reported that they just couldn’t find any Hezbollah military activity in Lebanon. Now Israel is discovering one tunnel after another, dug under the border in breach of UNSCR 1701. Was UNIFIL intentionally blind? Will the Security Council on Wednesday speak out? https://t.co/5FVFvhNoYz

Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn engedélyezte a CNN-es Ian Lee-nek, hogy leengedjen egy kamerát az egyik szellőzővel és világítással felszerelt alagútba, mely “elég nagy ahhoz, hogy egy NBA-játékos állva elférjen benne”.

Szintén hétfőn az ENSZ békefenntartó erője, az UNIFIL kijelentette, hogy a Dél-Libanonból Izraelbe vezető határokon átnyúló támadóalagutak az ENSZ 1701. sz. határozatának megszegésével érnek fel, amely véget vetett a 2006-os második libanoni háborúnak.

“Az UNIFIL független értékelése alapján az UNIFIL megerősítette mind a négy, Izrael északi részén a kék vonalhoz közel [a nemzetközileg elismert fegyverszüneti vonal Izrael és Libanon között] lévő alagút létezését. Az önállóan végzett további műszaki vizsgálatok után az UNIFIL ebben a szakaszban két alagút áthaladását erősítheti meg a kék vonalon. Ezek az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701. számú határozatának megsértését jelentik.”

A csoport szóvivője ugyanakkor jelezte, hogy egyelőre nem tudják megerősíteni Izrael állítását, hogy az alagutakat az Irán támogatta Hezbollah terrorszervezet ásta, de folytatják a vizsgálatokat.

“Az UNIFIL felkérte a libanoni hatóságokat, hogy biztosítsák a sürgős nyomon követési intézkedéseket a libanoni kormány 1701. sz. határozatban foglalt kötelezettségeivel összhangban,”- mondja az UNIFIL.

Korábban, a reggeli órákban az izraeli és a libanoni csapatok szóváltásba kerültek, miután Izrael szögesdrót huzalt helyezett el a határvonal mentén.

Az UNIFIL képviselete is a helyszínen volt, hogy megelőzze a két fél közötti konfliktus kirobbanását.

Teljes cikk.

Címkék:alagút, Hezbollah, Unifil

[popup][/popup]