Lapid Törökországban köszönte meg az iráni merényletkísérletek elhárítását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter csütörtökön az országban tett rövid látogatásán köszönetet mondott Törökországnak, amiért meghiúsította az izraeli polgárok ellen irányuló iráni terrorkísérleteket.

Lapid izraeli és Cavusoglu török külügyminiszter a találkozón (Fotó:AA)

„Az elmúlt hetekben izraeli állampolgárok életét sikerült megmenteni az Izrael és Törökország közötti biztonsági és diplomáciai együttműködésnek köszönhetően” – mondta Lapid, hozzátéve, hogy az erőfeszítések még folyamatban vannak. ,,Épp ma számoltak be arról, hogy a török hírszerzés nemrég meghiúsított egy iráni összeesküvést Isztambulban.” – írja – az ujkelet.live.

,,Teljes mértékben nagyra értékeljük a török kormányt ezért a professzionális és összehangolt tevékenységért.”

„Irán áll ezeknek a terrortámadási kísérleteknek a hátterében” – folytatta Lapid hírszerzési jelentésekre hivatkozva. „Nemcsak ártatlan izraeli turisták meggyilkolásáról beszélünk, hanem a török szuverenitás egyértelmű megsértéséről is az iráni terror által.”

,,Izrael nem fogja tétlenül nézni, amikor megpróbálnak ártani polgárainak Izraelben és szerte a világon” – jelentette ki Lapid.

A külügyminiszter szerint Izrael közvetlen célja a nyugalom helyreállítása és a törökországi utazási figyelmeztetés mérséklése a turisztikai csúcsszezon előtt. A két ország közötti kapcsolatokról a következőt mondta:

,,Az elmúlt évben nagy előrelépés történt Izrael és Turkije kapcsolatában” – mondja Lapid az ország új hivatalos nevét használva. „Elkezdtünk tárgyalni a közeljövőben visszatérő nagykövetekről, valamint a gazdasági és politikai párbeszédünk javításáról… Reméljük, hogy hamarosan végrehajtjuk ezeket a lépéseket.”

Cavusoglu szerint az izraeli kollégájával folytatott találkozója „nagyon konstruktív volt”.

A Törökországban izraeli állampolgárokra leselkedő fenyegetésekkel kapcsolatban Cavusoglu közölte, hogy szoros kapcsolatban állnak, és Ankara nem fogja hagyni, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre a területén.

,,Soha nem fogjuk hagyni, hogy ilyen dolgok bontakozzanak ki hazánkban, és soha nem fogjuk hagyni, hogy ilyen dolgok megtörténjenek hazánkban”. Megismételte, hogy az országok közötti kapcsolatok melegedése „konkrét, kézzelfogható tettekkel” folytatódik.

„Kölcsönös látogatásainkat különböző szinteken folytatjuk” – mondta, megígérve, hogy a folyamat eredményeként visszatérnek a nagykövetek. Júliusban és szeptemberben kereskedelmi találkozók lesznek, árulta el Cavusoglu. „Szeretnénk folytatni a párbeszédet az energia terén is” – tette hozzá. Szóba került a török gyümölcs Izraelbe történő importja, valamint az erdőtüzek leküzdésében való együttműködés is.

Bár Lapid nyilatkozatában kerülte a témát, Cavusoglu szerint az izraeli-palesztin kérdés is felmerült megbeszélésük során.

„Kifejeztük elvárásainkat és érzékeny pontjainkat, és az izraeli fél mindezeket nagyon jól ismeri” – mondta, hangsúlyozva Ankara támogatását a kétállami-megoldás mellett, valamint annak szükségességét, hogy kerülni kell azokat a „lépéseket, amelyek ártanak a békefolyamatnak”.

Teljes cikk

[popup][/popup]